Quantcast
Radio1_v_zivo


GORENJSKA
DOLENJSKA IN BELA KRAJINA
VRHNIKA - BREZOVICA
GORENJSKA
LJUBLJANA
CELJE
MARIBOR
OBALNO-KRAŠKA REGIJA
NOVA GORICA
RIBNICA - KOČEVJE
POSAVJE
LITIJA
VELENJE
POMURJE
PTUJ
ZADNJE NOVICE
Spremenjen protokol PCR testiranja
Okusi Škofjeloškega
Zlata lisica v Kranjski Gori
Dnevi cepljenja v Kranju
Radovljiško kopališče je veliko gra..
Vlada na obisku
V Kranju na Lazah bodo zgradili kan..
V Bohinjski Bistrici bo nov vrtec
Kranju se obeta več prelomnih inves..
Kranjske investicije v šport in rek..
Nov razgled na Kranj
V Kranju v vasi pod Jošta tudi z av..
12345678910...
Sneg na cestah in v gorah
Datum:6. 03. 2020 08:55:06
Ponekod se sneg oprijema vozišča, v gorah je nevarnost plazov

Sneg na gorenjski avtocesti. Foto Policijska uprava Kranj
Ponekod se sneg oprijema vozišča. Gorenjski policisti opozarjajo na ustrezno opremo, prilagojeno hitrost vožnje in ustrezno varnostno razdaljo. Take razmere
terjajo bolj previden stil vožnje. Kdor nima zimske opreme, naj ne bo udeležen v prometu.

V  gorah  so nevarne razmere. Aktualni so snežni plazovi. Zato  policisti in gorski reševalci pozivajo  k veliki previdnosti in razumnim odločitvam. V slabem vremenu se ne odpravljajte v gore.

"Vsem, ki imajo željo, da bi ta konec tedna obiskali visokogorje, svetujemo, da spremenijo svoje želje in obiščejo nižje ležeče predele, kjer ni oz. je manj snega. Tretja stopnja po evropski petstopenjski lestvici namreč za neizkušenega posameznika predstavlja veliko tveganje, da ga bo presenetil plaz ali pa bo sprožil kložo, ki kot past čaka na svojo žrtev. Klože je namreč težje predvideti in zaznati, saj gre za napihan, trd in zbit sneg, ki popusti že ob manjši obremenitvi, in če se znajdemo na takšni ploskvi, se običajno konča s hudimi poškodbami - zaradi padca čez steno, skalne skoke, poškodbe glave zaradi udarcev in velike hitrosti - in smrtjo," opozarja Matjaž Šerkezi strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in inštruktor gorskega reševanja in dodaja: "Nasvet velja tudi navdušenim turnim smučarjem in t. i. iskalcem pršiča. Trenutno so v gorskem svetu razmere, nevarnosti katerih težko predvidimo tudi najizkušenejši, kot smo gorski reševalci, gorski vodniki in alpinistični inštruktorji. Razmere se bodo v bližnji prihodnosti - odvisno od temperatur in padavin - počasi stabilizirale in za obisk gora bo še veliko časa in priložnosti."