Quantcast
Radio1_v_zivo


Datum: 4. 11. 2014 10:00
Radio 1 in Poli nagrajujeta
Torek je dan za nostalgijo

Brane Oblak o svojem famoznem golu:
PRENESI DATOTEKO
Poli klobasa praznuje 40 let

Poleg tega, da je profesor Ernő Rubik iznašel Rubikovo kocko, je 70. leta zaznamoval vsaj še en nadvse pomemben dogodek – v Perutnini Ptuj se je rodila prva in edina obarjena piščančja klobasa - Poli klobasa. 

POLI KLOBASA - POSEBNA ŽE OD ROJSTVA

Bila je prva piščančja posebna klobasa na tržišču, prava avantgarda z originalno recepturo in vrhunske kakovosti. In bila je prva klobasa, ki je postala večja od sendviča. Postala je tudi prva klobasa za namazat. Šolskega ali sindikalnega izleta brez sendviča s Poli si sploh ni bilo več mogoče predstavljati.

Pot Poli klobase je šla strmo navzgor. Z leti je spakirala kovčke in se podala v svet. Njena prva destinacija je bila Italija, danes so nori na Poli od Skandinavije do Sredozemlja.

Poli klobasa letos obeležuje 40 let. Poslušaj Radio 1 in praznuj z nami tudi ti! Ko zaslišiš znak, nas čimprej pokliči na 080 21 80 in skupaj z nami obujaj spomine na leto 1974, ki nam je prineslo Poli klobaso in še veliko več. Z malo sreče te čaka darilni paket Poli. 

Leto 1974 v glasbi

Na Eurosongu je slavila Abba s pesmijo Waterloo:

Člani zasedbe Abba so kraljevali tudi na svetovnih glasbenih lestvicah, uživali pa smo tudi ob uspešnicah I Shot The Sherif, It's Only Rock'N'Roll, Top Of The Wordl in baladi Terry-ja Jacks-a Seasons In The Sun:

Leto 1974 v športu

Ljubitelji nogometa so si leto 1974 zapomnili po golu Braneta Oblaka, ki velja za njegovega najlepšega. Padel je na prijateljski tekmi z Anglijo, končni rezultat je bil 2:2.

Leto 1974 nam je prineslo še en svojevrsten presežek: tekmo na SP v nogometu, na kateri je zabilo gol največ različnih strelcev ene ekipe. Na tekmi proti reprezentanci Zaira je za Jugoslavijo 9 golov zadelo 7 različnih igralcev. To so bili: Dušan Bajević, Dragan Džajić, Ivica Šurjak, Josip Katalinski, Vladislav Bogićević, Brane Oblak, Ilija Petković.

Dogodki, ki so še zaznamovali leto 1974

- Dobili smo Ustavo 
- Zgodila se je najhujša železniška nesreča vseh časov v Jugoslaviji in ena najhujših v Evropi. 
30. avgusta 1974 ob 22:40 je ekspresni potniški vlak na relaciji Atene–Beograd–Zagreb–Dortmund s približno 400 potniki prevozil rdečo luč in s hitrostjo 104 km/h zapeljal na postajo, iztiril in se prevrnil. Umrlo je 153 potnikov, nekateri med njimi so bili tako izmaličeni, da jih niso mogli indentificirati. 41 neidentificiranih žrtev je pokopanih v skupnem grobu na osrednjem zagrebškem pokopališču Mirogoj.

 

 

 

Preiskava je za povzročitev nesreče okrivila strojevodjo in njegovega pomočnika, ki sta jo preživela. Najverjetnejši vzrok za nesrečo naj bi bila izčrpanost; oba sta tisti mesec opravila že po 300 ur dela, pred nesrečo pa sta brez počitka delala 51 ur. Strojevodja je bil obsojen na 15-letno zaporno kazen, njegov pomočnik pa na osemletno.

- Naše najmlajše poslušalke morda zanima, da se je leta 1974 prvič pojavila Hello Kitty.


- ZDA je pretresla afera Watergate, končala se je z ostopom Richarda Nixona, ki je hkrati prvi in (doslej) edini predsednik ZDA, ki je kdajkoli odstopil. 

 

NAJBOLJ GLEDANE VSEBINE
Popularno v zadnjem tednu: