Quantcast
Radio1_v_zivo


V treh krajih po Sloveniji poročajo o okužbi s salmonelo - ta izdelek so odpoklicali
Zanimivo | 23. 11. 2022 6:42
Na vzhodu Slovenije več primerov okužb s salmonelo
Ključne besede:     salmonela    Slovenija    biftek    okužba    NIJZ
Bo okužb še več?

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so zapisali, da je bila epidemiološka služba NIJZ obveščena o povečanem številu prijavljenih salmoneloz, ki jih obravnavajo območne enote Ravne na Koroškem, Murska Sobota in Celje.

Epidemiološka preiskava je v teku. Vir okužbe v tem trenutku uradno še ni potrjen, neuradno pa je kriv tatarski biftek.

Ko je NIJZ o okužbah vse informacije posredovala upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so takoj začeli z poizvedovanji in inšpekcijski, nadzorom. Z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so še sporočili, da so bili na podlagi doslej zbranih podatkov sprejeti prvi previdnostni ukrepi.

Po poročanju oddaje Svet na Kanalu A, so konec tedna prve štiri paciente z okužbo salmonele hospitalizirali v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Po neuradnih informacijah pa naj bi bilo vsem štirim obolelim skupno, da naj bi pred tem zaužili v eni od trgovin kupljen biftek.


Neuradno naj bi bil kriv tatarski biftek

Zaradi suma salmonele so v Lidlovih trgovinah odpoklicali biftek Fingušt

Lidlove trgovine so iz prodaje že odpoklicale Tatarski biftek Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske, in sicer zaradi suma na vsebnost bakterije Salmonella. Serijska oznaka izdelka je 246404.

V mesnici Fingušt so za medij N1 potrdili, da naj bi okuženi uživali prav njihov tatarski biftek. Proizvajalec stranke poziva, da zaradi možnega tveganja za zdravje izdelka ne uživajo.

V Lidlu kupce prosijo, naj izdelek vrnejo v katero koli izmed njihovih trgovin, kjer jim bodo povrnili kupnino tudi brez predložitve računa.

Dobro toplotna obdelava živil

Na NIJZ opozarjajo, da je za preprečevanje bolezni pomembna dobra toplotna obdelava živil, zlasti surovega mesa. Potrebno je preprečiti t.i. navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, zato svetujejo, da se za obdelavo surovega mesa uporablja poseben pribor.

Svetujejo tudi, da se hitro pokvarljiva živila hrani v hladilniku pri temperaturi, nižji od štirih stopinj Celzija, pri čemer naj se surova živila ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje. Še en nasvet v izogib okužbi pa je skrb za dobro osebno higieno - umivanje rok po uporabi stranišča, po menjavi plenic, po rokovanju s surovimi živili, zlasti surovo perutnino, pa tudi sicer pred in med pripravo hrane.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del