LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

V treh krajih po Sloveniji poročajo o okužbi s salmonelo - ta izdelek so odpoklicali

Na vzhodu Slovenije več primerov okužb s salmonelo
Ključne besede: salmonela, Slovenija, biftek, okužba, NIJZ
Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so zapisali, da je bila epidemiološka služba NIJZ obveščena o povečanem številu prijavljenih salmoneloz, ki jih obravnavajo območne enote Ravne na Koroškem, Murska Sobota in Celje. Epidemiološka preiskava je v teku. Vir okužbe v tem trenutku uradno še ni potrjen, neuradno pa je kriv tatarski biftek.Ko je NIJZ o okužbah vse informacije posredovala upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so takoj začeli z poizvedovanji in inšpekcijski, nadzorom. Z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so še sporočili, da so bili na podlagi doslej zbranih podatkov sprejeti prvi previdnostni ukrepi.Po poročanju oddaje Svet na Kanalu A, so konec tedna prve štiri paciente z okužbo salmonele hospitalizirali v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Po neuradnih informacijah pa naj bi bilo vsem štirim obolelim skupno, da naj bi pred tem zaužili v eni od trgovin kupljen biftek.Neuradno naj bi bil kriv tatarski biftekZaradi suma salmonele so v Lidlovih trgovinah odpoklicali biftek FinguštLidlove trgovine so iz prodaje že odpoklicale Tatarski biftek Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske, in sicer zaradi suma na vsebnost bakterije Salmonella. Serijska oznaka izdelka je 246404.V mesnici Fingušt so za medij N1 potrdili, da naj bi okuženi uživali prav njihov tatarski biftek. Proizvajalec stranke poziva, da zaradi možnega tveganja za zdravje izdelka ne uživajo.V Lidlu kupce prosijo, naj izdelek vrnejo v katero koli izmed njihovih trgovin, kjer jim bodo povrnili kupnino tudi brez predložitve računa. Dobro toplotna obdelava živil Na NIJZ opozarjajo, da je za preprečevanje bolezni pomembna dobra toplotna obdelava živil, zlasti surovega mesa. Potrebno je preprečiti t.i. navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, zato svetujejo, da se za obdelavo surovega mesa uporablja poseben pribor. Svetujejo tudi, da se hitro pokvarljiva živila hrani v hladilniku pri temperaturi, nižji od štirih stopinj Celzija, pri čemer naj se surova živila ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje. Še en nasvet v izogib okužbi pa je skrb za dobro osebno higieno - umivanje rok po uporabi stranišča, po menjavi plenic, po rokovanju s surovimi živili, zlasti surovo perutnino, pa tudi sicer pred in med pripravo hrane.