Quantcast
Radio1_v_zivo


Nega in vzdrževanje moto opreme čez zimo – kaj in kako?
Oglas | 18. 11. 2022 8:00
Da bosta vaš jekleni konjiček in moto oprema kar najbolje pripravljena za pomlad, je potrebno pred zimo poskrbeti za mnogo stvari. Pravilna nega in vzdrževanje moto opreme je ključnega pomena za varne in brezskrbne kilometre pomladi, zato je ne zanemarite
Ključne besede:     moto    oprema    zima    jekleni    konjiček
Nega in vzdrževanje moto opreme čez zimo – kaj in kako?

Večina motorjev v obdobju od novembra do marca počiva, zato je prav, da predno jih parkirate v garažo, ustrezno poskrbite za njihovo nego in vzdrževanje. Nikakor pa ne pozabite, da tudi vsa preostala oprema za motoriste zahteva dodatno pozornost. Vse o tem, kako pravilno vzdrževati motor in moto opremo čez zimo, boste izvedeli v nadaljevanju.

Pravilna nega in vzdrževanje motorja na zimsko spanje

Med motoristi se poraja mnogo vprašanj, kako čim bolje pripraviti motor na zimo, da bo čim dlje služil. Nekateri so prepričani, da je potrebno motor tudi pozimi občasno zagnati, druga pa so mnenja, da naj počiva celo zimo. Kaj je torej pravilno?Med nujnimi ukrepi, ki jih morate storiti, so:

  • Opravite servis motorja: Tudi tisti manj izkušeni motoristi vedo, da je servis motorja priporočljivo vedno opraviti pred zimo in ne šele spomladi. Na servisu vam bodo preverili vse mehanske in funkcionalne dele motorja in kar je najbolj pomembno, zamenjali vam bodo olje, kar pomeni, da bo v motorju sveže olje brez kondenza.
  • Napolnite posod za gorivo: Če boste napolnili posodo s gorivom, boste s tem preprečili korozijo notranjega dela rezervoarja.
  • Motor operite in osušite: Motor po zadnji jesenski vožnji temeljito operite, za kar lahko uporabite visokotlačni čistilec. Nato pa je ključnega pomena, da ga tudi temeljito posušite, saj boste na ta način preprečili korozijo pogonske verige, zavornih ploščic in drugih delov motorja.
  • Motor parkirajte in ga pokrijte: Za parkiranje motorja je priporočljivo uporabiti ustrezno stojalo za motor, s katerimi boste razbremenili gume. Ob tem za dva ali tri desetinke dvignite tlak v gumah, nato pa motor le še pokrijete z ustreznim pokrivalom za motor. Pregrinjalo bo preprečilo nabiranje prašnih delcev, zato vas bo motor spomladi zagotovo pričakal v brezhibnem stanju.

Kaj pa akumulator?

Pred zimo je priporočljivo priklopiti namenski vzdrževalec, oziroma polnilec baterije, ki bo poskrbel, da bo akumulator ohranil svojo kapaciteto. Če boste motor parkirali nekje na hladnem, lahko baterijo tudi odklopite in jo shranite nekje na toplem.

 

Če pa se odločite za občasen zagon motorja, potem naj to ne bo zgolj za minuto, saj mu s tem bolj škodite kot koristite. Motor mora delovati vsaj toliko časa, da se na delovno temperaturo.

Ne pozabite temeljito očistiti tudi čelade za motor 

Če dobro pomislite, koliko časa preživite s čelado na glavi, potem je temeljita nega pred zimo popolnoma upravičena. Če imate čelado za motor, ki ma odstranljivo notranjost, potem je vzdrževanje nekoliko bolj enostavno, saj jo enostavno operete v stroju glede na navodila proizvajalca.

 

Če pa čelada za motor nima odstranljive notranjosti, potem jo pošpricajte s posebnim sprejem, ki je namenjen čiščenju notranjosti čelade. Z njim čelado globinsko očistite, razkužite in nevtralizirate vonj. Nato čelado le še temeljito obrišite s čisto krpo in počakajte, da se posuši. Na koncu je potrebno poskrbeti tudi za zunanjost čelade. Odstranite vizir in ga očistite s toplo vodo, vsa tesnila in mehanizme pa očistite z mokro krpo in jih namažite s silikonskim oljem ali sprejem. Očiščeno čelado za motor shranite v originalni embalaži, ki jo bo zaščitila pred nabiranjem prašnih delcev.

Motoristična oblačila in obutev zahtevajo posebno nego

Motoristične hlače, jakne in kombinezone je prav tako priporočljivo pred zimo temeljito očistiti. Če imate oblačila iz usnja, je njihovo vzdrževanje zahtevnejše, saj morate paziti, da usnja ne zmočite preveč. Dovolj bo že, če boste usnjene hlače, jakno ali kombinezon najprej dobro prezračili, jih obrisali z vlažno krpo, posušili in za konec zaščitili z izdelki za nego usnja.

 

Motoristična oblačila iz umetnih materialov običajno lahko oprete sami po navodilih, ki so na etiketi. Še bolje pa je, če jih odnesite v čistilnico, saj boste s tem poskrbeli tudi za njihovo dolgotrajno uporabo.

 

Obutev in rokavice zahtevata redno čiščenje in prezračevanje

Motoristični škornji in rokavice so tisti del moto opreme, ki je najbolj izpostavljen potenju. Zato je že tekom motoristične sezone potrebno poskrbeti za redno čiščenje in prezračevanje, ob koncu pa še toliko bolj.Notranjost rokavic in škornjev popršite s sredstvom za odstranjevanje neprijetnega vonja in mikroorganizmov, zunanjost pa očistite z vlažno krpo. Če imate škornje iz usnja, jih ustrezno zaščitite z izdelki za nego usnja, posušite, vanje natlačite časopisni papir in pospravite v ustrezno embalažo ali vrečko iz blaga. 

 

Ustrezno vzdrževana moto oprema je ključnega pomena za večjo varnost na motorju. In če jeseni dobro poskrbite za svojo moto opremo, potem spomladi le še preverite tlak v gumah in vaš jekleni konjiček je pripravljen za vožnjo. Pa srečno in varno na cesti!

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del