Quantcast
Radio1_v_zivo


Pod goro Mount Everest je pred očmi zagledala nekaj veličastnega - na to je čakala zelo dolgo!
WOW | 23. 11. 2022 10:31
Z nahrbtnikom v katerem je nosila kar 25 kilogramov težko fotografsko opremo, je prehodila 103 kilometre
Ključne besede:     Mount Everest    gore    fotografija    leopard    sneg    veličastno
V fotograski objektiv ji je v Himalaji (pod goro Mount Everest) v mesečini uspelo ujeti snežnega leoparda

Ameriška fotografinja Kittiya Pawlowski je posnela čudovito fotografijo, ko je mesec dni nazaj po potepanju po Himalaji v fotografski objektiv ujela snežnega leoparda.

Z nahrbtnikom v katerem je nosila kar 25 kilogramov težko fotografsko opremo,
je prehodila 103 kilometre in zasledovala eno najbolj izmuzljivih živali na svetu.

Veličastno žival je ujela na preko 5.000 metrov nadmorske višine. 


Foto: girlcreature, instagram

''Ko sem pogledala skozi kukalo fotoaparata, sem v senci gore Pumori nekaj opazila. Najprej sem mislila, da je skala, vendar je bilo točno to, kar sem iskala - na vrhu  brezna nad poljem ledenih vršičkov, imenovanim Phantom Alley je sedel snežni leopard.''


Bilo je 9. oktobra, ko je polna luna ledene himalajske vrhove obsijala s svetlobo in je bilo moč hoditi po zasneženih gorah brez čelne svetilke. 

''Snežni leopardi so najbolj aktivni ob zori in mraku. Okoli 4. ure zjutraj sem si obula škornje in se odpravila na pot. Noč je bila mrzla, a prelepa. S 25-imi kilogrami fotografske opreme sem se odpravila severovzhodno od Gorak Shepa in prečkala zamrznjeno jezersko dno. Zasnežena gorska pobočja so se bleščala, kot bi bila posuta z diamanti,'' je zapisala na Instagramu pod fotografijo.


Njeno iskanje se je začelo v razgibani himalajski pokrajini 7.629 km2 velikega območja varstva Annapurna v severnem delu osrednjega Nepala. Iz majhne vasi Jomsom se je ob reki Kali Gandaki odpravila proti severu v Spodnji Mustang. Po poti kozjega pastirja nad hišami iz blata in lesa, ki so razvrščene na strmih pobočjih je odkrila prve znake izmuzljivega snežnega leoparda - v blatu odtis ene same šape. Ker je v prejšnjih dneh deževalo, je bil odtis toliko bolj viden.

''Tukajšnji prebivalci že več generacij skrbijo za živino, zato snežni leopardi resno ogrožajo njihovo preživetje,'' pravi Yungdung Tsewang, lokalni vodnik.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del