LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

Ekipa Radia 1 zmagala v tekmovanju v peki palačink!

Ustvarili smo slastne ameriške palačinke
Ključne besede: peka, tekmovanje, palačinke, zabava, recept, fotografija
V Termah Snovik je včeraj potekalo tekmovanje različnih medijskih in nemedijskih hiš v pripravi palačink. Komisija je ocenjevala tako način priprave, izgled, okus, ekološkost jedi in še kaj, na koncu pa je naša ekipa pristala na prvem mestu. Fotografije dogodka si poglejte v galeriji, prilagamo pa tudi recept zmagovalnih palačink. Tekmovanje v peki palačink v Termah Snovik Izvedba in zamisel recepta: Robert Roškar in Borut Andrejaš IME JEDI: Žareče sonce na pajkovi mreži ® Sladke palačinke (ameriško imenovane tudi „pancakes“) - za tri osebe: -     1  jogurtov lonček moke -     1  lonček jogurta, polnomastnega (lahko tudi  tekoči) -     1  predhodno stepeno jajce -     ¼  pecilnega praška -     vanilijev  sladkor po želji -     ½  čajne žličke soli -     ¼  jogurtovega lončka sladkorja (beli ali rjavi)  – po želji in okusu -     2  jabolki (lahko sorte zlati delišes ali  kakšno drugo bolj kislo sorto) -     rastlinsko  olje ali maslo za pečenje Postopek: 1.     jajce predhodno stepete in mu dodate jogurt 2.     v večji posodi zmešate moko, pecilni prašek, vanilijev sladkor, sol, sladkor 3.     predhodno olupite jabolka, jih naribate; pokapajte z limoninim sokom (da ne porjavijo) in jih po potrebi požamite 4.     naribana jabolka nato dodajte k sestavinam pod točko 2. Ne pozabite dodati tudi sestavin pod točko 1. 5.     vse dobro premešajte, da se sestavine sprimejo skupaj 6.     če je zmes preredka, dodajte malce moke 7.     na zmerni temperaturi pogrejte ponev, dodajte malce masla ali olja za peko 8.     z zajemalko denete maso na vročo ponev, vendar ne po celotni površini; naredite manjšo, okroglo palačinko. Pecite na vsaki strani 2-3 min (do zlato rumene barve). Pazite, da palačinke ne prepečete, saj bi jo tako izsušili. Sladkorna mreža: -     beli  kristalni sladkor do 0,5 kg -     lesen  ali kovinski pladenj -     papir  za peko -     večja  kozina -     kuhalnica  (ne plastična) Postopek: 1.     v večjo kozico stresete do 0,5 kg sladkorja 2.     sladkor mešate, dokler ne popolnoma ne stopi 3.     pazite, da sladkorja nebi preveč karamelizirali 4.     na lesen ali kovinski pladenj položite papir za peko 5.     s kuhalnico, tekoči sladkor enakomerno porazdelite/nanesete (v mrežasti strukturi) na papir za peko 6.     pladenj dajte v hladilnik za 30 min, da se sladkor strdi 7.     pred serviranjem sladkor razlomite po želji in ga postavite na krožnik Vinska omaka s suhimi figami: -     paket  suhih fig -     do  2 dcl temnega vina (Refošk, Merlot ali  Teran) -     beli  sladkor (dve ali tri velike žlice) -     cimetova  skorja, klinčki Postopek: 1.     na vroči ponvi stopite malce masla/olja in raztopite sladkor 2.     ko sladkor zlato porjavi ga zalite z vinom in vodo 3.     dodajte cimet, klinčke in predhodno na drobno narezane fige 4.     vse skupaj pokuhajte na zmerni temperaturi, da se prične omaka gostiti 5.     omako polite po palačinki   IME JEDI: Žametna blazinica z rdečimi gumbki ® Slane palačinke (ameriško imenovane tudi „pancakes“); za 4 osebe -     1  večji ali dva manjša krompirja (bela) -     1  velika ali dve mali čebuli (lahko nova  ali stara) -     ¼  jogurtovega lončka gladke moke -     1  jajce -     1  čajno žličke soli -     ¼  čajne žličke črnega mletega popra (po  okusu) -     en  lonček kisle smetane -     svež  rdeč ribez -     rdeči  kaviar -     rastlinsko  olje ali maslo za pečenje Postopek: 1.     krompir operite in olupite; ga narežete na večje krhlje in ga delno skuhajte (približno 15 min – srednje kuhan) 2.     ko je krompir pokuhan, ga nekoliko pretlačite s paličnim mešalnikom ali tlačilko 1.     čebulo prav tako olupite, operite in jo razrežete na štiri večje kose in jo grobo sesekljajte s paličnim mešalnikom 2.     jajce predhodno rahlo stepete 3.     v večji posodi zmešate moko, sol, poper; prilite stepeno jajce, čebulo in krompir 4.     vse dobro premešajte, da se sestavine sprimejo skupaj (masa ne sme biti ne preredka, ne pregosta) 5.     če je zmes preredka, dodajte malce moke 6.     na zmerni temperaturi pogrejte ponev, dodajte malce masla ali olja za peko 7.     z žlico denete maso na vročo ponev, vendar ne po celotni površini; naredite manjšo, okroglo palačinko. Pecite na vsaki strani 2-3 min (do zlato rumene barve). Pazite, da palačinke ne prepečete, saj bi jo tako izsušili. 8.     na večji plitvi krožnik raztresete svež rdeč ribez, nanj položite palačinko 9.     z jušno žlico oblikujte žličnik iz kisle smetane, ga položite na palačinko in na vrh kisle smetane denite še noževo špico kaviarja. Dober tek!