Quantcast
Radio1_v_zivo


Zlomila se mi je krona, kaj pa zdaj?
Oglas | 29. 9. 2022 8:53
Zobni mostički in krone so trajna in učinkovita rešitev za številne težave ob izgubi ali poškodbi zob
Ključne besede:     zobna    krona    mostički    
Zlomila se mi je krona, kaj pa zdaj?

Ob pravilni negi lahko trajajo desetletja oziroma kar doživljenjsko. Ne glede na to pa niso neuničljivi in se lahko tudi poškodujejo, ob čemer je potrebno popravilo ali celo zamenjava. Če se to zgodi, je zelo pomembno, da se težava hitro odpravi in tako prepreči, da bi zadeva prešla v težje zdravstveno stanje. Veliko je namreč primerov, ko so zaradi manjših začetnih težav kasneje potrebni večji zobozdravstveni posegi. “Vsem pacientom, tudi če imajo strah pred zobozdravnikom, svetujem, da se ob najmanjši težavi takoj odpravijo na pregled, saj lahko odlašanje pripelje do dolgega in bistveno bolj mučnega zdravljenja”, pove dr. Mirjana Tavčar iz Zobozdravstvene Klinike Primadent in dodaja, da v kliniki opravljajo brezbolečinske posege, ki puščajo čisto drugačno izkušnjo obiska zobozdravnika, kot je bilo to v preteklosti. 

 

V nadaljevanju boste izvedeli zakaj pride do poškodb in kaj narediti v tem primeru.

 

Razlogov zaradi česa pride do poškodbe krone ali mostička je več. Lahko je udarec, razpadanje zoba pod krono/mostičkom ali pa slaba kvaliteta materiala ob vgradnji, pri čemer je lahko usoden že napačen ugriz. Da bi to preprečili, je pomembno, da se že ob vstavitvi uporabijo najboljši materiali, kot so denimo materiali proizvajalcev Ivoclar in Shofu, ki zagotavljajo vzdržljivost, trdnost in moč ter se zelo redko poškodujejo. Svetujemo, da se izogibate materialov, ki nimajo jasnega proizvajalca ali celo nekaterih materialov, ki jih zobozdravstvene klinike izdelujejo kot del lastne proizvodnje, saj je preveritev vsebnosti posameznih komponent  težka. 

 

Zobna krona/mostiček ščiti zob in korenine, ki jih pokriva. Ko se zlomi, ostanejo ti izpostavljeni. Pri tem lahko občutite skelenje ali celo bolečino. Bakterije imajo dostop do zoba, ki je spodaj in tako lahko pride do nadaljnjega propadanja in s tem resne zdravstvene težave, ki vodijo celo do izgube zoba. Zato je zelo pomembno tudi, kako je bil zob vstavljen. “Številne ordinacije zob lepijo na nastavek, česar pri nas ne delamo”, pojasnjuje dr. Gaja Bužan iz Klinike Primadent in dodaja, da je najboljši način za pritrditev zobne krone vijačenje.

 

Ob vijačenju namreč ni materiala, ki bi lahko počil, poleg tega se v primeru, da je potrebna kakšna sanacija, zob enostavno odvije, odpravi težavo in privije nazaj. V primeru lepljenja je lahko potrebno žaganje krone, kar pa je za pacienta neprijetno in tudi stroškovno neučinkovito, saj iste krone ne moremo priviti nazaj, ampak jo je treba na novo izdelati in ponovno nalepiti. 

 

KAKŠNE SO REŠITVE?

Vse je odvisno od poškodbe krone/mostička in koliko časa ste čakali preden ste obiskali zobozdravnika. V nekaterih primerih je dovolj manjše popravilo, ki ne vzame več kot  dvajset minut, pri odlašanju pa je včasih potrebno resnejše zdravljenje in v primeru lepljenja tudi zamenjava celotne krone/mostička z bolj kakovostnimi materiali.

 

Dolgoročna rešitev in vzdržljivost sta torej tisti lastnosti cirkonija, ki prepričata čedalje več pacientov. Je 100% biokompatibilna, kar pomeni, da ne povzroča alergijski reakcij in občutno bolj odporna proti krušenju, razpokanju in obarvanju od ostalih materialov. Je pa treba dodati, da je za lep nasmeh, tudi če ni sestavljen iz pravih zob potrebna ustrezne nega, da ostane celotno zobovje čim dlje. 

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del