Quantcast
Radio1_v_zivo


ETM v Ljubljani
| 14. 9. 2022 8:04
Mestna občina Ljubljana že 21. leto zapored sodeluje v Evropskem tednu mobilnosti
Ključne besede:     ETM    Ljubljana    mobilnost
Program ETM 2022 vsebuje 9 trajnih ukrepov, 20 tedenskih aktivnosti in več kot 60 dnevnih dogodkov.

V Mestni občini Ljubljana že 21. leto zapored sodelujedo v Evropskem tednu mobilnosti, največji mednarodni kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom.

Tudi letos bodo z različnimi dnevnimi dogodki, tedenskimi dejavnostmi in trajnimi ukrepi še dodatno pozornost namenili ozaveščanju o prednostih hoje, kolesarjenja, uporabe javnega prevoza in drugih trajnostno naravnanih načinov premikanja.

Letošnji slogan Trajnostno povezani nas nagovarja, da se po omejevanju stikov znova povežemo, da se srečujemo in družimo na varno urejenih ulicah, trgih in ostalih javnih prostorih v mestu. K večji kakovosti življenja prispevajo dobra dostopnost do dobrin in storitev, zagotovljena mobilnost za vse družbene skupine ter raznovrstnost alternativ osebnemu motornemu prometu.

V okviru Evropskega tedna mobilnosti bodo za motorni promet zaprli nekatere ulice in ceste ter na njih pripravili pester program. V petek, 16. septembra, bo med 9. in 19. uro zaprt del ulice Ob dolenjski železnici med uvozom do dvorane Krim in Vandotovo ulico, v soboto, 17. septembra, bo med 9. in 22. uro za motorni promet zaprta Vošnjakova ulica med Dvorakovo in Hotelom Lev, v sredo, 21. septembra, pa bo med 8. in 12. uro zaprta cesta Novo Polje c. III, od gostišča Zajčja dobrava do krajinskega parka.

Na dan brez avtomobila, v četrtek, 22. septembra, bo uporaba avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa brezplačna, prav tako parkiranje na parkiriščih P+R v upravljanju javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. Brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi na prireditve v sklopu ETM bodo ves teden omogočili tudi vrtcem in osnovnim šolam v MOL.

Ta dan bodo za motorni promet zaprte nekatere ceste v:
  • ČS Moste med 7. in 20. uro (povezovalna pot od Brodarjevega trga do Rusjanovega trga),
  • ČS Bežigrad med 8.30 in 13.uro (Črtomirova ulica ob enoti vrtca Vetrnica),
  • ČS Jarše med 9. in 12. uro (Kopna pot od križišča s Cesto na Obrije).
Med 9. in 18. uro bo zaprta tudi Cesta slovenskih kmečkih uporov (cesta na Grad). Obiskovalce s tem, tako kot vse druge dni v letu, vabijo k trajnejši izbiri dostopa do gradu – po kateri izmed pešpoti ali s tirno vzpenjačo.

Trajni ukrepi Evropskega tedna mobilnosti 2022 v Ljubljani
Kolopark v Podutiku
Uredili bomo novi kolopark v Podutiku ob Dolniški ulici. Namenjen bo urjenju spretnostnih veščin z različnimi vrstami voznih pripomočkov (kolesi, skiroji, rolkami, rolerji, kotalke, poganjalčki), obiskovalci pa bodo na ta način lahko aktivno preživljali prosti čas okrog akumulacijskega jezera v Podutiku. Zaključek projekta je predviden do konca oktobra 2022.

Kolopark v Štepanjskem naselju
Pričeli bomo z izgradnjo novega koloparka v Štepanjskem naselju. Namenjen bo urjenju spretnostnih veščin z različnimi vrstami voznih pripomočkov (kolesi, skiroji, rolkami, rolerji, kotalke, poganjalčki), s čimer bomo prebivalcem in obiskovalcem tega območja omogočili še dodatne športne aktivnosti. Ureditev koloparka je predvidena do konca leta 2022.

Odprli bomo kolopark na Cesti v Gorice
Z Javnim stanovanjskim skladom MOL smo zemljišče ob stanovanjski soseski Cesta v Gorice na podlagi številnih pobud stanovalcev in krajanov uredili kot javni park za aktivno preživljanje prostega časa. Ob asfaltni poti, na kateri so zarisane družabne igre za najmlajše uporabnike parka, so obiskovalcem na voljo še kolopark, vadbeni elementi na prostem, asfaltno igrišče za igre z žogo ter namizni tenis. Odprtje koloparka je načrtovano za sredo, 21. septembra 2022.

Postavitev kolesarskih stojal
Pred osnovnimi šolami in vrtci bomo namestili 120 novih kolesarskih stojal.

Ureditev varovane kolesarnice
V garažni hiši Kongresni trg smo uredili prvo pokrito javno kolesarnico, v kateri je prostora za 78 navadnih koles in 14 električnih. Parkiranje koles je brezplačno, dostop je mogoč s kartico urbana.

Vzpostavitev sistema izposoje e-koles
Testno smo uvedli sistem izposoje električnih koles Nomago Bikes. Na različnih lokacijah po mestu je postavljenih 17 postajališč s 127 priklopi za kolesa. Testno obdobje bo trajalo do konca leta 2022.

Ozelenitev avtobusnih nadstrešnic na postajališčih LPP
Septembra bomo na novo ozelenili še nadstrešnice na štirih avtobusnih postajališčih ob Gospodarskem razstavišču in eno na postajališču ob Astri.

Nova strategija elektromobilnosti
V izdelavi je Študija za izvedbeni in poslovni načrt za vpeljavo e-vozil in uvedbo mestne infrastrukture za e-vozila v MOL. Študija bo obsegala opis uporabe obstoječe e-infrastrukture in inovativnih prevoznih storitev ter načrt za povečanje urbane polnilne infrastrukture za električna vozila in storitev zelenega prevoza v skladu z urbanim, nacionalnimi izvedbenimi načrti ter strateškimi koncepti in cilji EU za mobilnost in okolje.

Nakup novih okolju prijaznih avtobusov
Med trajne ukrepe Evropskega tedna mobilnosti 2022 spadajo tudi posodobitve vozil Ljubljanskega potniškega prometa: februarja 9 novih, medkrajevnih, enojnih, visoko podnih avtobusov znamke Iveco Crossway Line, maja 10 novih, mestnih, zgibnih, nizkopodnih avtobusov znamke MAN Lions City Hybrid, junija 5 novih, medkrajevnih, enojnih, nizkopodnih avtobusov znamke SETRA S 418-LE in avgusta 2 nova, midi nizkopodna avtobusa znamke MAN TGE.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del