Quantcast
Radio1_v_zivo


KAOS v trgovinah: na policah manjkajo sladkor, moka, olje ...
Šokantno | 13. 9. 2022 18:00
Potem, ko je vlada znižala in omejila cene nekaterim osnovnim živilom, so nekateri trgovci le-te umaknili iz prodaje ali omejili količino na kupca.
Ključne besede:     Hrvaška    trgovina    draginja    trgovci    vlada
Foto: Profimedia

Hrvaška vlada je v petek kot enega od ukrepov za blažitev draginje za okoli 30 odstotkov znižala in omejila cene devetim osnovnim živilom, na primer kilogram gladke moke lahko stane največ 0,80 evra, liter sončničnega olja največ 2,12 evra, liter trajnega mleka 0,98 evra, kilogram mešanega mletega mesa 4,38 evra, kilogram belega kristalnega sladkorja 1,06 evra, svinjsko pleče brez kosti, svinjski vrat s kostmi in celi piščanec 3,32 evra na kilogram.

A temu so se uprli nekateri trgovci in ta živila umaknili s trgovinskih polic. Na Zvezi združenj malih trgovcev Hrvaške pravijo, da jih trgovci ne želijo prodajati po nižji ceni, saj je ta višja od cene, za katero so jih kupili in jim bo to prineslo izgubo, poleg tega pa s tem kršijo zakon, ki določa, da se izdelkov ne sme prodajati po nižji ceni od nabavne.

"Imamo zaloge teh izdelkov po nabavni ceni, ki smo jih kupili po višji ceni od te, ki jo je kot najvišjo določila vlada. Smo v koliziji z drugim zakonom, ki pravi, da jih ne smemo prodajati pod nabavno ceno. Ker bomo v prekršku, nam grozijo milijonske kazni," je za hrvaški časnik Večernji list dejal predsednik Zveze združenj malih trgovcev Hrvaške Damir Aščić, ki ima petdeset trgovin z dvesto zaposlenimi.

Z ministrstva za gospodarstvo so sicer vmes sporočili, da Zakon o trgovini predvideva določene izjeme, v kar spada tudi odločitev vlade, zato trgovci nikakor niso v prekršku.

Aščić pravi, da so se v zvezi odločili spoštovati ukrep vlade in znižati cene, a se v praksi dogaja marsikaj. "Ostal sem brez sladkorja. V dveh dneh sem prodal zalogo desetih ton, ker so nekateri konkurenti omejili prodajo na dva kilograma na kupca. Razumem jih, ne želijo izgubljati denarja," je povedal Aščić in izpostavil, da bo zdaj moral kupiti nove količine sladkorja po višji ceni. »Do včeraj zvečer mi je več deset članov združenja dejalo, da bodo živila z omejenimi cenami vzeli iz prodaje. Zdrava logika pravi, da se ne splača delati z izgubo. Vlada je takšno odločitev sprejela na pamet, lahkomiselno in neodgovorno je, da nam niso dali časa, da bi prej prodali zaloge,« je Aščić dejal za Index.

Živila z omejeno ceno s trgovskih polic zaradi pričakovanih izgub umikajo predvsem manjši trgovci, a jih primanjkuje tudi v večjih trgovinah. V Kauflandu v ponedeljek na primer ni bilo mogoče najti sladkorja, v eni od trgovin Eurospina pa kupci po pisanju Večernjega lista niso mogli kupiti ne jedilnega sončničnega olja, ne sladkorja. Kot so pojasnili pri tem trgovcu, so izdelke morali umakniti iz prodaje, da jim spremenijo ceno.Oglasili so se tudi upokojenci. "Ali je mogoče, da bodo nekateri trgovci po paketu ukrepov umaknili iz ponudbe izdelke, ki jim je vlada omejila maloprodajno ceno? Če se bo zgodilo to, bi lahko prišlo do veliko večjih težav od samih cen. Nam grozi umetno ustvarjeno pomanjkanje olja, moke, mleka, svinjskega in piščančjega mesa?" so se vprašali v iniciativi Upokojenci skupaj.

Državni inšpektorat pa je za HRT potrdil, da imajo trgovci sami pravico odločati, katere artikle bodo prodajali in katere ne, tudi ni protizakonito, da določijo maksimalno omejitev količine določenega blaga na enega kupca.

Po poročanju Indexa pa se je včeraj s trgovci že sestala kmetijska ministrica Marija Vučković in jim obljubila pomoč. Vlada naj bi za proizvajalce, ki bodo zaradi ukrepov imeli izgubo, pripravila paket pomoči morda že do konca tedna, najkasneje pa prihodnji teden, obljubljajo.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del