Quantcast
Radio1_v_zivo


Poplave v Pakistanu terjale že več kot 1100 žrtev!
Žalostno | 31. 8. 2022 10:36
"Ena tretjina države je dobesedno pod vodo."
Ključne besede:     Pakistan    poplave    katastrofa    dež    pomoč    podnebne spremembe
Foto: Fayaz Aziz

Hudo deževje in poplave še naprej pustošijo v Pakistanu in do zdaj potopile že tretjino Pakistana ter ubile več kot 1100 ljudi, vključno s 380 otroki. Najhuje je na južnem in zahodnem delu države.

Vojaški helikopterji so pobirali obtičale družine, medtem ko so poplave, ki jih je povzročilo nenavadno močno monsunsko deževje uničile domove, trgovine, infrastrukturo, pridelke ter prizadele 33 milijonov ljudi.

"Ena tretjina države je dobesedno pod vodo," je dejala ministrica za podnebne spremembe Sherry Rehman.

Oblasti in dobrodelne organizacije si prizadevajo pospešiti dostavo pomoči, kar je še posebej težko na območjih, ki so odrezana, saj so poplave pogoltnile ceste in mostove. AFP agencija navaja, da so poplave letos opustošile skoraj 220 tisoč domov, dva milijona hektarjev kmetijskih površin, 3451 kilometrov cest in 149 mostov.

Foto: Fida Hussain/AFP

 
Skoraj 300 ljudi, vključno s turisti, so v torek s helikopterjem pripeljali v severni Pakistan, je sporočila državna agencija za obvladovanje nesreč, medtem ko so 50000 ljudi preselili v dve vladni zavetišči na severozahodu države.

"Življenje je boleče tukaj," je povedal 63-letni Hussein Sadiq, ki je bil v enem od zavetišč s starši in petimi otroki in dodal, da je njegova družina izgubila vse. Dejal je, da zdravniška pomoč ni bila zadostna, driska in vročina pa sta bili v zavetišču pogosti.

Poveljnik pakistanske vojske, general Qamar Javed Bajwa, je obiskal severno dolino Swat, da bi nadziral reševalne operacije in dejal, da bo obnova trajala dolgo časa.


Foto: EPA

 
Oblasti za uničenje krivijo podnebne spremembe, ki jih po njihovem povzročajo slabe prakse v drugih državah po svetu.

Predstavnik pakistanskega notranjega ministrstva Salman Sufi je medtem v pogovoru za britanski BBC poudaril, da država obupno potrebuje mednarodno pomoč, saj se že nekaj časa spoprijema z gospodarskimi težavami. ZDA, Velika Britanija, Združeni arabski emirati in druge države so se že odzvale na poziv k pomoči, vendar oblasti opozarjajo, da je potrebnih še bistveno več sredstev. ZDA bodo Pakistanu poslale 30 milijonov dolarjev.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del