Quantcast
Radio1_v_zivo


Hude posledice neurja - strela je bila usodna za dva človeka
Slovenija | 28. 8. 2022 12:57
Neurja so v soboto predvsem na Štajerskem, pa tudi drugod po državi povzročala težave, saj je meteorna voda zalivala objekte, veter je podrl več dreves, ponekod je padala toča. Strele so bile usodne tudi za dva planinca.
Ključne besede:     neurje    smrt    plezalec    Trglav    Slamnik    Bohinj    strela    reševalci
Foto: Alen Milavec/Bobo

V soboto okoli 18. ure je na grebenu pod vrhom Triglava strela udarila v planinca. Gorski reševalci Gorske reševalne službe Mojstrana so preminulega s pomočjo dežurne ekipe z Brnika in helikopterjem prepeljali v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci in pogrebna služba. V dolino so prepeljali tudi planinko, ki je spremljala pokojnika, poroča center za obveščanje. Gre za državljana Slovaške, ki je po udaru strele umrl kljub oživljanju, poroča kranjska policijska uprava.

Pod Slamnikom je bila strela usodna tudi za 44-letnega moškega z Vrhnike, umrl je na kraju nesreče. Kot je poročal Radio Slovenija, se je nesreča zgodila 400 metrov pod Tumovo kočo. Na kraj so se poleg policistov odpravili še zdravnik in reševalne enote. 

Bohinjski gorski reševalci pa so v soboto sredi dneva posredovali zaradi nesreče nemškega plezalca v plezališču na območju Bohinja. Okoliščine kažejo, da je plezalec med prepenjanjem na sidrišču padel z vrha smeri. Policijski helikopter ga je prepeljal v zdravstveno ustanovo. Zaradi hudih poškodb je umrl, so danes sporočili iz Policijske uprave Kranj. Policijski helikopter je v soboto posredoval tudi na območju Krna. Tam si je dopoldne pohodnica med vzponom po zahtevni poti poškodovala nogo.


Foto: GRZS

Resne težave zaradi vremena

Sicer pa se je v soboto po državi razvilo več neurij, zaradi katerih je bilo največ težav na območju Štajerske in deloma Koroške, pa tudi ponekod drugod. Meteorne vode so zalivale kletne prostore objektov, poplavljale ceste, veter je odkrival strehe in podiral drevesa, ponekod je padala tudi toča. Zaradi udara strele je na območju občine Hajdina zagorelo na stanovanjski hiši.

Gasilci so z izčrpavanjem vode iz objektov imeli največ dela v občini Slovenska Bistrica, kjer je v naseljih Gaj, Pokoše, Pragersko in Spodnja Polskava meteorna voda zalila prostore kar 21 objektov, ter v občini Rače-Fram, kjer je voda zalila prostore 13 objektov. Voda je objekte zalivala tudi v občinah Kidričevo, Poljčane, Radeče, Radlje ob Dravi, Starše in Štore, v Šoštanju je zalila prostore trgovskega centra, navaja Uprava RS za zaščito in reševanje.

Močan veter je drevesa med drugim podiral na območju občin Majšperk, Laško, Hrastnik, Selnica ob Dravi, Šmartno ob Paki in Zreče.

Zaradi velike količine vode so v soteski Fratarica v Logu pod Mangartom obstali udeleženci soteskanja. Z vrvno tehniko so jih nepoškodovane iz soteske dvignili gorski reševalci.

Tudi danes se bodo po napovedih agencije za okolje pojavljale krajevne plohe in nevihte, sprva bolj v zahodni polovici Slovenije.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del