Quantcast
Radio1_v_zivo


Ruski zapornik ustanovil enočlanski sindikat - "Za kaj takega bi vas v zaporu zlahka ubili"
| 11. 8. 2022 19:08
Zaprti vodja ruske opozicije Aleksej Navalni je v kazenski koloniji zaradi izkoriščanja okoli 600.000 zapornikov in njihovega dela ustanovil enočlanski sindikat. Ker mu uprava zapora ni želela razkriti informacij o kupcih izdelkov, ki jih v zaporu šivajo,
Ključne besede:     zaoprnik    zapor    Rusija    sindikat    delo
Aleksej Navalni
Aleksej Navalni

"Pozdravljeni, to je Navalni, vodja in ustanovitelj sindikata državljanov, zaposlenih v zaporniškem sistemu Promzona," je danes na Twitterju zapisala ekipa Navalnega. Ta naj bi bil po lastnih besedah pripravljen zastopati tudi interese paznikov v zaporu, v kolikor bi bilo to potrebno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Zakaj pa ne? Sem delavec v koloniji. Šivalec. Tudi drugi obsojenci so delavci. In tudi pazniki so zaposleni v koloniji. Kar zadeva delavske pravice, se ne razlikujemo. Za zaščito svojih pravic lahko ustanovimo sindikat," je po navedbah dpa dejal Navalni. Proti upravi kazenske kolonije številka šest v vasi Melehovo, ki leži približno na pol poti med Moskvo in Nižnim Novgorodom, je zaprti vodja ruske opozicije vložil tudi tožbo, saj je ta zavrnila razkritje informacij o kupcih izdelkov, ki jih šivajo v zaporu.

Foto: N1 (Aleksej Navalni)

Za ustanovitev sindikata se je Navalni odločil tudi zato, ker je v preteklosti sam druge spodbujal k temu, zdaj pa bi to moral storiti sam, četudi na "najnevarnejšem kraju za to, kjer so stavke, neposlušnost in zborovanja izrecno prepovedani". Po njegovih besedah tisti, ki v zaporih stavkajo, tvegajo mučenje, njegovi sojetniki pa naj bi bili zaradi njegovih dejanj zaskrbljeni. Tudi zaradi tega se je Navalni odločil, da bo v sindikatu samo on sam.

"Običajno bi vas za kaj takega v zaporu zlahka ubili," je Navalni opozoril v enem od tvitov in pojasnil, da je uprava taborišča njegovo uradno prošnjo za ustanovitev sindikata sprva obravnavala kot šalo, nato pa jo je označila za nezakonito.

Vendar pa so razni protesti Navalnega proti upravi zapora po njegovih besedah doslej že pripeljali do izboljšav, kot je zagotovitev ustreznih stolov za tiste, ki ves dan sedijo za šivalnim strojem in jim grozijo resne poškodbe hrbta, še navaja dpa.

Foto: Siol.net

Navalnega so zaprli v začetku lanskega leta, ko se je vrnil iz Nemčije, kjer so ga zdravili po zastrupitvi s strupom novičok avgusta 2020. Trenutno v kazenski koloniji prestaja devetletno zaporno kazen zaradi več obsodb, med drugim za kršenja pogojnega izpusta, nespoštovanja sodišča, domnevne korupcijske afere iz leta 2014 in izzivanja Kremlja.

Po besedah njegovih zaveznikov in nasprotnikov politike ruskega predsednika Vladimirja Putina je zaprtje Navalnega politično motiviran ukrep ruskih oblasti. Te so nedavno priprle tudi opozicijskega aktivista Iljo Jašina kot tudi moskovskega mestnega svetnika Alekseja Gorinova, ki je javno obsodil vojaško agresijo Moskve v Ukrajini.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del