Quantcast
Radio1_v_zivo


Lakoto rešujejo tako, da otroke nagovarjajo, naj se poročijo!
Žalostno | 10. 8. 2022 14:26
Leto po tem, ko so oblast v afganistanskem Kabulu prevzeli talibani, otroci živijo v strašnem pomanjkanju. Največkrat so na udaru deklice.
Ključne besede:     Afganistan    otroci    lakota    revščina    talibani
Foto: UNICEF

Minilo bo eno leto odkar so se ameriške in britanske sile umaknile iz Afganistana, oblast v prestolnici pa so prevzeli talibani. Ti so znatno zmanjšali pravice žensk, saj so jim preprečili srednješolsko izobraževanje, dostop do delovnega mesta in udeležbo v športih. Ženskam so ukazali naj si v javnosti zakrivajo obraz in naj ostanejo doma. Predstavnik talibanov je na tiskovni konferenci v Kabulu celo zagrozil, da bodo v družinah, kjer živijo tudi ženske, obiskali očeta ali najbližjega moškega družinskega člana in ga na koncu zaprli ali odpustili z državnih delovnih mest, če se ugotovi, da je ženska v družini kršila nove predpise.


Foto: Save the Children International

Ogromno otrok je izgubilo svoje otroštvo, kar dokazuje študija organizacije Save the Children. Kar 97 odstotkov družin se sooča s pomanjkanjem hrane. Največkrat lačne ostanejo deklice. Devet od desetih deklic pravi, da so v zadnjem letu izgubile precej telesne teže zaradi zmanjšanja vnosa hrane. Primanjkuje jim energije za delo, učenje ali igro. 46 odstotkov deklet ne hodi v šolo, kar je dvakrat več kot fantov.

 

15-letno dekle z imenom Parishad je spregovorilo, da si njeni starši ne morejo privoščiti hrane, kaj šele šolskih potrebščin za njo in njene sorojence. "Več dni oče ne more zagotoviti hrane. Moji bratje se ponoči zbujajo in jokajo, ker so lačni. Sama ne jem, saj tako hrano prihranim za brate in sestre," pravi najstnica. "Ko moji bratje in sestre prosijo za hrano, jokam. Odidem k sosedom in jih prosim za hrano. Včasih mi pomagajo in mi hrano dajo, včasih pa rečejo, da mi ne morejo dati ničesar," je zaupala. Njena družina se prav tako ves čas seli, saj si ne morejo privoščiti najemnine.


Foto: BBC

Več kot četrtina deklic kaže znake depresije, med dečki je takih 16 odstotkov. Starši svoje finančne težave rešujejo tako, da svoje otroke nagovarjajo, naj se poročijo. 88 odstotkov teh je deklic.

 

Direktor organizacije Save the Children v Afganistanu Chris Nyamandi pravi, da je leto dni po prevzemu oblasti s strain talibanov življenje afganistanskih otrok grozljivo. “Otroci noč za nočjo lačni zaspijo. So izčrpani in hirajo, ne morejo se igrati in učiti, kot so se včasih. Dneve preživljajo v tovarnah, pobirajo smeti in čistijo domove, namesto da bi hodili v šolo. Dekleta nosijo glavno breme poslabšanja razmer, saj jim v dnevu manjka več obrokov, trpijo pa tudi zaradi izolacije in čustvene stiske. Ko fantje hodijo v šolo, one ostajajo doma. Ob tem pove, da je to humanitarna kriza, hkrati pa tudi katastrofa na področju otrokovih pravic. Rešitve ni mogoče iskati samo v Afganistanu, potrebno je, da jo iščejo svetovni politični voditelji."

 

Dodal je: "Brez ambicioznega in odločnega pristopa k reševanju teh ključnih vprašanj bodo otroška življenja izgubljena, še več dečkov in deklic pa bo izgubilo otroštvo zaradi dela, porok in ostalih kršitev pravic."


© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del