Quantcast
Radio1_v_zivo


Odpoklic sladoledov Haagen-Dazs v Sloveniji, vsebujejo rakotvorni etilen oksid!
Slovenija | 10. 8. 2022 12:52
V več evropskih državah se že nekaj časa vrstijo odpoklici nekaterih sladoledov Häagen-Dazs
Ključne besede:     sladoled    odpoklic    haagen    dazs    trgovina
Haagen-Dazs profimedia-0710333091
Foto: Profimedia

Trgovec E.Leclerc je prejšnji teden Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvestil, da v svojih poslovnih enotah po Sloveniji izvaja odpoklic neskladnih sladoledov, v katere je bila vgrajena sestavina, ki vsebuje nedovoljeni etilen oksid.

Sladoledi v lončku in na palčki

E.Leclerc je odpoklical sladolede Häagen-Dazs v lončku različnih okusov, datumi uporabe pa so do konca marca ali aprila prihodnje leto, ter sladolede Häagen-Dazs na palčki, prav tako različnih okusov in z datumom uporabe do konca junija prihodnje leto, je prejšnji teden na svoji spletni strani objavila uprava za varno hrano. Potrošnike, ki so sladoled s spornim aditivom kupili, je pozvala, da ga vrnejo na mesto prodaje.

Odpoklici že v začetku julija?

O prisotnosti etilen oksida v nekaterih sladoledih Häagen-Dazs je sicer EU prek sistema hitrega obveščanja za živila in krmo začela obveščati že v začetku julija. Po opozorilu se za odpoklice spornih sladoledov Häagen-Dazs odločili v Franciji in Španiji, pa tudi v Belgiji, kjer so v torek po navedbah francoske tiskovne agencije AFP odpoklic razširili še na več sladoledov.
Do odpoklica sladoledov Häagen-Dazs je sicer prejšnji mesec prišlo tudi v Braziliji.

Kriva je aroma vanilije

Blagovna znamka Häagen-Dazs je v lasti ameriškega proizvajalca živil General Mills. Ta je prejšnji teden sporočil, da bi lahko sledove etilen oksida povezali le z eno sestavino, in sicer aromo vanilije.

Slovenija se je sicer lani poleti soočala z množičnim odpoklicem mlečnih izdelkov zaradi vsebnosti strupenega etilen oksida. To snov, ki se že desetletje uporablja za sterilizacijo medicinskih pripomočkov, lahko vdihavamo z onesnaženim zrakom ali pa jo zaužijemo z živili. Toksičnost je odvisna od koncentracije ostankov etilen oksida, od zaužite količine in od trajanja izpostavljenosti.

Uporaba aditiva v EU pri pridelavi hrane ni dovoljena, največja vrednost ostanka etilen oksida pa je zakonsko določena, in sicer znaša 0,05 miligrama na kilogram živila.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del