Quantcast
Radio1_v_zivo


Mont Blanc: 15 tisoč evrov kavcije za reševanje in pogreb
Saj ni res, pa je | 5. 8. 2022 15:06
Vsota kavcije bi pokrila stroške reševanja (10 tisoč evrov) in pogreba (5 tisoč evrov).
Ključne besede:     Mont Blanc    kavcija    Jean-Marc Peillex    Roberto Rota    pohodništvo    izredne razmere    vročinski val    nevarnost    reševanje    pogreb
Foto: Planet Chamonix

Francoski župan Jean-Marc Peillex predlaga uvedbo kavcije v višini 15 tisoč evrov, ki jo bodo morali pohodniki plačati pred vzponom na Mont Blanc. S tem bi pokrili morebitno reševanje in/ali pogreb. S tem želi opozoriti na nevarnost, v katero se spuščajo neizkušeni alpinisti, ki se sredi vročinskega vala vzpenjajo na najvišji evropski vrh.

 

Župan mesta Saint-Gervias-les-Bains pojasnjuje, da je se na vrh Mont Blanca po francoski strani gore odpravlja vse več neusposobljenih plezalcev. Med vročinskim valom so nevarnosti še večje. S tem povzročajo veliko tveganje za svoja življenja in življenja gorskih reševalcev.

Foto: Wikipedia

Vsota kavcije bi pokrila stroške reševanja (10 tisoč evrov) in pogreba (5 tisoč evrov). Sedaj te stroške nosijo francoski davkoplačevalci. Peillex dodaja, da vsi, ki se v teh časih odločajo za vzpon na Mont Blanc, to storijo “s smrtjo v nahrbtniku”. Vzpon na najvišji evropski vrh je namreč trenutno še bolj tvegan zaradi obsežnih skalnih podorov, obdobja suše in vročinskih valov.

 

Zaradi nevarnih razmer je na odseku “Koridor smrti” (Couloir du Goûter) po priljubljeni “Kraljevi poti” (Voie Royale) dostop na vrh strogo odsvetovan. Skupino romunskih pohodnikov so 30. julija s pomočjo megafona žendarji iz helikopterja prisilili, da se vrnejo nazaj v dolino.

Foto: Youtube/Summits Challenger (pot “Koridor smrti” - Couloir du Goûter)

Na italijanski strani gore uvedbe ne podpirajo. Italijanski župan smučarskega mesta Courmayeur Roberto Rota kavcijo označuje za nadrealistično. Trdi, da gora ni lastnina. Kot skrbniki lahko pohodnike le informirajo o nevarnih pogojih na poti. O zaprtju pa se lahko odločijo le, če obstaja objektivno tveganje.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del