Quantcast
Radio1_v_zivo


Zelenski se po pomoč zateka h Kitajski – mu bo priskočila na pomoč?
Žalostno | 4. 8. 2022 12:31
Kitajska in Rusija ostajata v prijateljskih odnosih. Naklonjenosti Kitajske si želi tudi Zelenski.
Ključne besede:     Rusija    Ukrajina    vojna    invazija    Kitajska    Volodimir Zelenski    Ši Džinping    Vladimir Putin    Gerhard Schröder
Foto: The Hill

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se skuša srečati s predsednikom Kitajske Ši Džinpingom. Za to priložnost je Ukrajina večkrat podala tudi uradno prošnjo, vendar so vse prošnje zaenkrat naletele le na gluha ušesa.

Zelenski je pred kratkim podal intervju za kitajski medij South China Morning Post, v katerem poziva državo, naj uporabi politični vpliv, ki ga ima na Rusijo in Putina prepriča k umiku vojske iz Ukrajine.  

"Kitajska je zelo močna država, ima močno gospodarstvo. Zato lahko vpliva na Rusijo tako v političnem kot gospodarskem smislu. Poleg tega je Kitajska stalna članica Varnostnega sveta ZN," je povedal Zelenski v intervjuju.

Medtem, ko so zaradi invazije na Ukrajino zahodne države Rusiji obrnile hrbet, je Kitajska z njo ohranila prijateljske odnose. Rusija naj bi Kitajski celo povečala uvoz nafte. Kljub temu kitajska vlada pazi, da je cena lojalnosti Moskvi čim nižja, saj ne želi, da bi bila tudi sama soočena s sankcijami. Vseeno pa ne upošteva zahtev ZDA, ki že mesece skušajo Kitajsko prepričati, da javno obsodi ruski napad na Ukrajino.

Foto: Jutranji list (Ši Džinping in Vladimir Putin)

Zelenski Rusijo - poleg kršenja mednarodnega prava - obtožuje tudi pretvarjanja. Rusija naj bi bila pripravljena na pogajanje, vendar Zelenski trdi, da država ne bi kopičila dodatnih rezerv v južni Ukrajini, če bi bila ta resnično zainteresirana za mirno rešitev konflikta.

Tudi nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder je po obisku Moskve dejal, da se je Rusija pripravljena pogajati, vendar Zelenski take izjave obsoja: “Prav nagnusno je, ko nekdanji voditelji močnih držav z evropskimi vrednotami delajo za Rusijo, ki se bori ravno proti tem vrednotam.".


Foto: Financial Times (Gerhard Schröder in Vladimir Putin)

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del