Quantcast
Radio1_v_zivo


Veste kje pristanejo oblačila, ki jih “podarimo” naprej?
Šokantno | 27. 7. 2022 16:36
Grozljivi posnetki posledic “hitre mode”!
Ključne besede:     hitra moda    onesnaževanje    okolje    narava    morje    Gana    Akra    Jamestown    Afrika    oblačila    moda    smetišče    Anglija    ZDA
Foto: Envato

Ko svoja stara oblačila podarimo naprej, si predstavljamo, da so ta lično zložena in podarjena nekomu, ki jih zares potrebuje. V resnici pa po vsej verjetnosti potujejo v tujino, kjer so odvržene na kup odpadnega blaga.


Gora zavrženih oblačil onesnažuje Jamestown - predel ganske prestolnice Akre. Akra je namreč prestolnica rabljenih oblačil. Tedensko tja pripluje okoli 15 milijonov kosov podarjenih oblačil iz celega sveta, tam pa jih sortirajo glede na uporabnost in prodajo naprej. 


Foto: The Ghana report

Foto: Ladbible.com


Velika količina oblačil je praktično neuporabna. Okoli 40 odstotkov teh je v tako slabem stanju, da jih nemudoma zavržejo na omenjeno smetišče na obali. Taka usoda doleti na primer tudi vse zavržene personalizirane majice, ki jih tako radi podarjamo ob različnih priložnostih.


Onesnaževanje pa se ne konča na obali, vendar potuje naprej po morju. Ob nevihtnih neurjih oblačila odnese dlje po Atlantiku, kjer predstavljajo veliko grožnjo za morsko življenje. Posledično onesnažujejo tudi druge predele zahodnoafriške obale. 

Foto: Ladbible.com

Med največje izvoznike rabljenih oblačil spadata Anglija in Združene države Amerike. Kar 70 odstotkov oblačil, ki jih darujejo Britanci, namreč pristane v tujini. Vsako leto ti zavržejo čez 300 tisoč ton oblačil, kar se lahko enači s težo tridesetih Eifflovih stolpov.


Eden glavnejših razlogov za omenjeno problematiko tiči v “hitri modi”. Ta je povod za masovno izdelavo nizkokvalitetnih kosov oblačil, ki so potrošnikom dostopni po nizki ceni. Zaradi hitre mode smo lahko potrošniki vedno v koraku z najnovejšimi modnimi trendi, vendar ta oblačila ne zdržijo prav dolgo in pristanejo na takšnih masovnih odlagališčih, kot je v Akri.


Velik problem predstavljajo tudi trgovine z oblačili, ki zaradi sezonskega obnavljanja ponudbe zavržejo ogromno količino neprodanih kosov.


Mogoče raje obdržite tisto majico, ki ste jo hoteli podariti naprej.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del