Quantcast
Radio1_v_zivo


Kam gre denar, ki ga doniramo gasilcem? Anja Ramšak in Robert Roškar sta temu vprašanju prišla do dna!
Ekskluzivno | 25. 7. 2022 10:44
Poklicala sta pobudnika te raziskave Cirila Komotarja in predsednika Gasilske zveze Slovenije Janka Cerkvenika
Ključne besede:     GZS    Gasilska zveza Slovenije    Janko Cerkvenik    Ciril Komotar    Komotar Minuta    dobrodelnost    sredstva    gasilci    požar Kras    intervencija
Foto: Svet24

PRENESI DATOTEKO
Janko Cerkvenik pojasni kam bo šel zbrani denar
PRENESI DATOTEKO
Ciril Komotar o problematiki transparentosti GSZ

Eden največjih slovenskih požarov v zadnjih desetletjih je končno pod nadzorom. Gasilci iz cele države so so se z njim borili kar teden dni. Medtem pa se je pojavila linija, preko katere smo ljudje lahko donirali sredstva za pomoč gasilcem, ki so nas tako hrabro ščitili pred neukrotljivimi ognjenimi zublji. Kot dobrodelen in srčen narod smo se temu nemudoma odzvali. Potem pa so se na spletu pojavili dvomi, če bodo gasilci sploh prejeli ta sredstva.

Ciril Komotar (na spletu bolj znan kot Komotar Minuta) je na svojem Facebook zidu delil poziv za pomoč gasilcem Gasilec5 na 1919. Pod to objavo pa je nekdo zapisal, da grejo donacije na Gasilsko Zvezo, od tam pa ga do gasilcev pride zanemarljivo malo.


Foto: Facebook (zajem zaslona - Komotar Minuta)

Voditelja Dobro jutro showa na Radiu 1 Anja Ramšak in Robert Roškar sta tem dvomom prišla do dna, saj si vsi zaslužimo vedeti kam gre naš denar in koliko ga bodo dejansko prejeli gasilci.

Najprej sta govorila s Cirilom Komotarjem, ki je delil zapis nekoga, ki se je predstavil kot gasilec, in ki trdi, da donacije, ki jih pobere Gasilska zveza Slovenije, pridejo do dejanskih gasilcev le po kapljicah.

Pravi, da je kredibilnost gasilca pred objavo preveril. Enaka sporočila pa mu je pisalo na desetine drugih gasilcev. »Nikjer ne pravim, da GZS dela karkoli narobe, izpostavljam pa to, da je očitno premalo komunikacije med Gasilsko zvezo Slovenije in prostovoljnimi gasilskimi društvi. Če bi bila komunikacija vzorna, potem teh vprašanj in pritožb ne bi bilo. Nikogar ne obtožujem kakršnekoli korupcije, prav pa je, da se to izpostavi,« pojasni Ciril, ki je na svoje Facebook zidu prav tako delil zapis predsednika Gasilske zveze Slovenije Janka Cerkvenika, ki se je odzval na izpostavljene dvome.

Foto: Facebook (zajem zaslona - Komotar Minuta)

Poklicala sta ga tudi Anja in Robert, da iz prve roke pove kam gredo sredstva, ki jih zberejo z dobrodelnimi donacijami.

»Vse poslušalke in poslušalce, vse državljane moram pomiriti, da to ni prva akcija. Mi smo to akcijo izpeljali v času žleda. Moram reči, da smo vsa zbrana sredstva javno objavili in na koncu je padla odločitev, da z vsemi izbranimi sredstvi nakupimo gasilsko opremo, ki smo jo potem razdelili med vsa gasilska društva, ki so sodelovala pri žledu,« spomni Cerkvenik in dodaja, da za vsako intervencijo vodijo podrobno evidenco o vseh sodelujočih. Enako se bo zgodilo tudi s sredstvi, ki so bila zbrana med intervencijo gašenja požara na Krasu.

»Vsa zbrana sredstva, ki jih bomo prejeli na naš transakcijski račun, bomo skrbno preučili, potem jih bomo razdelili med vse sodelujoče na tej intervenciji z enakim namenom – da nakupimo vso potrebno gasilsko opremo,« pojasni.

Prav tako poudarja, da ima Gasilska zveza Slovenije - kot posredni proračunski uporabniki – ustrezen notranji nadzor nad porabo sredstev. Imajo tudi neodvisno revizijo, ki izdela svoje poročilo, poročajo finančnim inštitucijam, zato se Gasilska zveza Slovenije zagotovo ne more okoristiti z zbranimi sredstvi. Osnovni kriterij delitve denarja je udeležba na intervenciji.

Torej, če nekdo donira gasilski zvezi na 1919, gre ta denar naprej gasilcem, ni pa zveza zadolžena za financiranje prostovoljnih gasilskih društev. To počnejo občine z denarjem, ki ga dobijo od države.

Če pa donirate društvom direktno na transakcijski račun, pa vaš denar prejme pozamezno društvo kateremu ste donirali.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del