Quantcast
Radio1_v_zivo


Bivša Janševa Vlada si je med seboj razdelila več kot 230 tisoč evrov, saj zaradi napornega urnika niso mogli na počitnice.
Saj ni res, pa je | 15. 7. 2022 19:01
Rekorderja Počivalšek in Kustec. Tudi drugi niso ostali praznih rok!
Ključne besede:     politika    vlada    dopust    denar    počitnice
Foto: Metropolitan.si (Profimedia)

Po poročanju Mladine, pripadniki Janševe vlade lani in letos zaradi napornega urnika niso mogli na počitnice. Zato so si tik pred menjavo oblasti med seboj razdelili več kot 230 tisoč evrov posebnih nagrad. To ravnanje naj bi bilo nezakonito!

Mladina ob tem opozarja, da je po slovenski zakonodaji vsakršen dogovor med delodajalcem in delavcem, s katerim bi se odpovedal pravici do letnega dopusta, neveljaven. Neveljaven pa je tudi vsak sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neizkoriščen letni dopust.

Odškodnino je prejelo kar 50 funkcionarjev, državnih sekretarjev, vodij kabinetov in svetovalcev.Vsak, ki je zaprosil za odškodnino, jo je od Černačeve komisije tudi dobil. O tej boniteti, ki je pripadala vladi, je torej odločala kar vlada sama," poročajo v Mladini. Razkrili so tudi rekorderje.

Na prvem mestu je bivši gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Za 55 dni neizkoriščenega dopusta v letih 2021 in 2022 je prejel 14.700 evrov bruto. Razlog naj bi bil, da iz objektivnih razlogov ni mogel na dopust, ker je pripravljal protikoronske ukrepe, interventno zakonodajo, sodeloval je pri predsedovanju EU, uresničeval ukrepe iz načrta za okrevanje in na koncu opravljal tekoče posle. Vzrok za neizkoriščeni dopust naj bi bile še razmere v Ukrajini, podražitve elektrike, podražitve hrane. Mladina pa se je dokopala do fotografije Počivalška, ki je lani avgusta dopustoval v Punatu na Krku.

Foto: Slovenske novice (bralec Aleš)

Na drugem mestu pa stoji bivša šolska ministrica Simona Kustec. Ta naj bi zaradi nujnih delovnih potreb zaradi stalnih aktivnosti vlade in vladnih resorjev za obvladovanje virusa sars-CoV-2 in posledic epidemije izpustila 54 dni dopusta. Za to je prejela 13.400 evrov bruto. Tudi ministričinima državnima sekretarjema je vlada plačala neizkoriščen dopust. Mitji Slavincu 12.302 evra, Damirju Orehovcu pa 8700 evrov. Vodja kabineta bivše ministrice Dragica Bac je prejela 9000 evrov bruto, bivši minister za zdravje Janez Poklukar pa je in njegovi državni sekretarji pa tega denarja niso sprejeli.

Bivša ministra Andrej Vizjak in Andrej Šircelj sta si izplačala vsakemu dobrih 12.000 evrov bruto.

Bivši kmetijski minister Jože Podgoršek je dobil skoraj 9000 evrov bruto.

Notranjemu ministru Alešu Hojsu je Černačeva komisija odobrila 10.079 evrov, njegovemu državnemu sekretarju Francu Kanglerju 8829 evrov, Božu Predaliču pa 8791 evrov bruto.

Tudi Jelko Kacin je eden izmed tistih, ki naj dopusta ne bi mogel popolnoma pokoristiti, za to pa je bil deležen 9739 evrov bruto. Tudi Kacin je bil lani med visokim valom epidemije opažen na otoku Krku, kjer ima vikend. Poleti pa naj bi se z večjim plovilom zasidral v pristanišču Primošten.

Foto: Mariborinfo.com

Sporne so tudi “odškodnine” za neizkoriščen dopust na ministrstvu za kulturo. V času epidemije ministrstvo namreč ni sprejemalo posebnih ukrepov. Ignacija Fridl Jarc, je v žep pospravila 8462 evrov bruto, Uršula Menih Dokl, 3282 evrov, Jelka Pirkovič, 4310 evrov bruto, Miro Petek 3066 evrov, svetovalec Mitja Iršič pa 4551 evrov.

Vir članka: Večer

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del