LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

To se je zgodilo s prvo podvodno restavracijo v Evropi po treh letih

Za meni je treba odšteti 380 evrov na osebo
Ključne besede: Under, restavracija, Norveška, zanimivo, wow
Prva podvodna restavracija v Evropi z imenom Under se je pred tremi leti odprla ob južni obali Norveške. Zasnovali so jo v arhitekturnem biroju Snøhetta. Kot so predvideli, pa se je zgradba kot živ organizem z leti spremenila in postala eno s svojo morsko okolico.Foto: Timon Koch Zunanjost restavracije je postal vir sestavin za kuhinjo. Nanjo se je namreč naselilo lepo število užitnih organizmov. Med njimi tudi školjke, ki so pomemben del jedilnika. Površina grobega betona, ki je bila ob izgradnji gola, je po treh letih zaživela. Prav ta hrapava betonska lupina, ki deluje kot umetni greben, vzdrži ves pritisk razgibanih morskih razmer. Kjetil Traedal Thorsen, ki je na čelu biroja Snøhetta, trdi, da se konstrukcija lahko spopada z zelo ostrimi vremenskimi razmerami in je oblikovana tako, da lahko prenese tudi "val stoletja". Restavracija pa ni le prava paša goste, ki iščejo najrazličnejša doživetja. Ob njej deluje tudi raziskovalni center morskega življenja. Postavljena je namreč v območju, kjer manj slano Baltsko morje sreča občutno bolj slan Atlantski ocean. Prav zato je življenje tukaj še posebej bogato in pestro. View this post on Instagram A post shared by Under (@underlindesnes) View this post on Instagram A post shared by Under (@underlindesnes) Osupljivo zgodbo restavracije, pa želijo spraviti tudi na krožnike. Jedilnik ustvarja mednarodna ekipa, k jo vodi kuharski mojster Nicolai Ellitsgaard. Za degustacijski meni z 18 jedmi je treba odšteti 380 evrov na osebo.