Quantcast
Radio1_v_zivo


Po prepovedi splava v ZDA vlada pravi kaos! Terensko vozilo je zapeljalo med protestnike!
Grozljivo | 26. 6. 2022 15:02
»To je izdaja žensk. Je ogromen korak nazaj,« svoj bes izražajo protestniki.
Ključne besede:     ZDA    Amerika    splav    pravice    vrhovno sodišče    prepoved splava    kaos
Vir: CNN

Vse od petkove razglašene razsodbe vrhovnega sodišča ZDA, ki je odpravilo ustavno pravico do splava, protestniki izražajo svoj bes in nejevoljo. Po celotnem ozemlju ZDA zopet vlada kaos.

Od petka dalje, lahko zvezne države odslej samostojno uvajajo prepoved splava. Nekatere klinike so že prenehale nuditi postopke umetne prekinitve nosečnosti, odpovedujejo tudi že dogovorjene termine.

Zagovorniki pravice do splava so razjarjeni stopili na ulice. V New Jerseyju, New Yorku, Pensilvaniji, Wisconsinu, Illinoisu, Teksasu, Novi Mehiki, Kaliforniji in mnogih drugih državah protestirajo že cel konec tedna.


V zvezni državi Iowa naj bi črno terensko vozilo zapeljalo med množico protestnikov. Pri tem je bila poškodovana najmanj ena oseba. Voznik naj bi po besednih spopadih s protestniki zapeljal v množico, ko je ta prečkala ulico. Vozilo je eni ženski peljalo čez nogo, ob trčenju pa naj bi na tla padle še tri osebe. Obtožnica zoper voznika še ni bila vložena, saj policija še ugotavlja, če je šlo za namerno dejanje.

"Nocoj je tovornjak trčil v mirne protestnike, ki so prečkali prehod za pešce pri zveznem sodišču. Hodila sem ob njih. V množici so bili tudi otroci. Voznik je protestnike sprva "ruknil" nato pa se odločil, da bo ponovno zapeljal vanje," je dogodek opisala članica mestnega sveta Ashley Vanorny.


V Phoenixu je policija v petek s solzivcem razgnala množico zagovornikov pravic do splava, potem ko naj bi tolkli po steklenih vratih stavbe državnega senata.

V Oregonu je bilo medtem v petek zvečer aretiranih 10 ljudi. Protestniki naj bi zaprli ceste, metali kamenje in druge predmete, nekdo naj bi med policiste vrgel tudi dimno bombo.


Pred vrhovnim sodiščem v Washingtonu je v soboto policija aretirala dve osebi zaradi uničevanja lastnine, potem ko ju je ameriško vrhovno sodišče obtožilo "metanja barve čez ograjo".

Čeprav bo v New Yorku splav še vedno dovoljen, se je v Washingon Square Parku zbralo več protestnikov.


Prepoved splava sicer že velja v najmanj šestih zveznih državah: Arkansasu, Kentuckyju, Louisiani, Missouriju, Oklahomi in Južni Dakoti. Od sobote se je za postopke za prepoved splava odločilo še najmanj 13 zveznih držav, med njimi so Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Severna Dakota, Oklahoma, Južna Dakota, Teksas, Tennessee, Utah in Wyoming. V nekaterih državah prepoved začne veljati takoj, v drugih pa po določnem časovnem obdobju oz. po odobritvi državnih uradnikov.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del