Quantcast
Radio1_v_zivo


Novi pitniki v Ljubljani
| 24. 6. 2022 12:11
V Ljubljani širijo mrežo pitnikov in fontan s pitno vodo
Ključne besede:     Ljubljana    pitnik    fontana    pitna voda
Pitnik. Foto Mestna občina Ljubljana

V Ljubljani širijo mrežo pitnikov in fontan s pitno vodo, ki se še kako prileže v vročih poletnih dneh. Tako so nedavno postavili še tri nove pitnike, in sicer na prenovljenem Trgu mladinskih delovnih brigad, v parku Tivoli pri mini golfu, kjer so obnovili fontano in njeno okolico, ter na Cesti v Gorice.

Skupno se danes v Ljubljani lahko odžejamo in osvežimo pri 51 pitnikih in petih fontanah s pitno vodo

Ozelenitev in poseben pitnik

Čeprav je občina Trg MDB celovito obnovila že konec lanskega leta, ga od takrat dopolnjuje z novostmi, ki omogočajo še prijetnejšo uporabo prostora. Zasadili so dodatno ozelenitev – trajnice in grmovnice – in namestili nov, vizualno dovršen pitnik v obliki črke C. Oblikoval ga je mag. Primož Pugelj, akad. kipar, ki je o njegovi krožni obliki dejal, da simbolizira pot, ki ima zgodovinski pomen povezovanja Trsta in Dunaja. Na tem mestu je namreč nekoč potekala cesta, ki je povezovala omenjeni mesti.

Pitnik na Trgu MDB. Foto: Vita Kontić Bezjak 

Oblika pitnika sovpada tudi s celostno podobo trga, kjer se pojavljajo krogi in zavite linije. »Kiparski detajl pitnika je viden kot spodnji del obraza, skozi katerega priteka voda, in je hkrati korito, kjer voda tudi odteka. Zgornji detajl pitnika pa je v postavitvi obraz, ki je obrnjen proti spodnjemu obrazu oz. delu pitnika,« je opisal avtor, ki je pitniku oziroma kipu dodal še nekaj lastnosti – »je uporaben eksponat, ki omogoča vstopanje vanj, prehajanje, obhod, lahko kot kulisa za igro.«

Električne polnilnice na Trgu MDB. Foto: Vita Kontić Bezjak

Trg so obogatili še s postajališčem novega sistema za izposojo električnih koles. Prenovili so tudi parkirišče za osebna vozila in motorna kolesa na delu Trga MDB ob Groharjevi ulici, kjer so uredili tudi parkirna mesta za električna vozila s polnilnico in za gibalno ovirane osebe.

Trg MDB smo dodatno ozelenili. Foto: Vita Kontić Bezjak

Zasadili so štiri nova drevesa in grmovnice.

Še ena obnovljena fontana v Tivoliju

Po obnovi fontane Deček s skledo in vodnjaka Žaba v Tivoliju so končali še obnovo fontane ob kotalkališču in športnih igriščih v parku Tivoli, ki jo je okoli leta 1965 zasnoval arhitekt Marjan Božič. Pri igrišču za mini golf so postavili nov pitnik.

Fontana ob športnih igriščih v Tivoliju. Foto: arhiv MOL

V okviru del, ki so potekali od aprila, so obnovili tudi ploščad iz pranih plošč okoli fontane in na novo asfaltirali pot do lipovega drevoreda ter med njim. Uredili so dve niši pri klopeh in zamenjali javno razsvetljavo.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del