Quantcast
Radio1_v_zivo


Ste se kdaj spraševali kaj se s človeškim telesom dogaja tik pred smrtjo?
Zanimivo | 22. 6. 2022 19:00
Znanstveniki naj bi na to vprašanje končno znali odgovoriti!
Ključne besede:     znanost    zdravje    smrt    možgani    nevroznanost    znanost    srčni zastonj    sanje    življenje    zanimivo

“Tako sem se ustrašil, da se mi je življenje zavrtelo pred seboj!” To je fraza, ki jo slišimo večkrat v šali, ko se nam ali nekomu drugemu zgodi nekaj, česar se močno ustrašimo – takrat, ko mislimo, da bomo “umrli”. Kot kaže, pa je le nekaj resnice v tem.

Ekipa znanstvenikov je merila možganska valovanja 87-letne osebe, ki je bolehala za epilepsijo. Med nevrološkim pregledom je oseba ravno takrat doživela srčni infarkt in na žalost ni preživela.

Znanstveniki pa so ob tem dogodku ugotovili, da so nastale nevrološke slike, ki so prvič zabeležile možganske valove ob smrti človeka.

Med srčnim infarktom in po njem (približno 30 sekund) so pri osebi zabeležili možganske valove, ki so na las podobnim tistim, ki se pojavljajo medtem, ko sanjamo.

Slika je simbolična

To odkritje bi lahko nakazovalo, da se nam 30 sekund pred smrtjo, ključni trenutki v življenju res še enkrat odvrtijo pred očmi.

Po besedah znanstvenika Ajmala Zemmarja, ki je bil tudi sam prisoten pri raziskavi, se ljudje v zadnjih trenutkih raje spominjamo lepih stvari kot pa tistih slabih. Res pa je, da je bilo odkritje naključno. Da bi teorijo lahko zares potrdili, jih čaka še veliko podrobnejših raziskav.

“V tistih tridesetih sekundah, ko je pacientovo srce v možgane nehalo pošiljati kri, so torej možganski valovi sledili vzorcem, ki so primerljivi s sanjanjem, spominjanjem in koncentriranjem, sledil pa je zastoj srca, ki mu je uradno sledila smrt.” V tem trenutku se je najbrž zgodil še zadnji spomin, ki smo ga zabeležili v času življenja.” Je še dodal Zemmar.

Glede na to, da so naši možgani nekaj sekund po zastoju srca še vedno aktivni, pa se poraja novo vprašanje. Kdaj človek zares umre? Ko srce neha biti ali ko nam nehajo funkcionirati naši možgani?

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del