Quantcast
Radio1_v_zivo


Dnevne rutine za zdravje otrok
Oglas | 26. 6. 2022 6:23
Skrb za zdravje vključuje tudi redno gibanje. Spodbujajte aktivnosti, ki krepijo mišice in pospešujejo dihanje ter srčni utrip
Ključne besede:     šolska torba na kolesih    šolske torbe    skiro    torba    rolljet    ham    aktivnost    zdravje otrok
Starši na vsakem koraku sprejemajo določitev, ki dobro vpliva na rast in razvoj otrok. Preglejmo nekaj trikov, kako zagotoviti dobro zdravje in dobro počutje vašega otroka.

Hranljivi obroki in zdravi prigrizki za otroke

Priprava rednih obrokov za otroke je zelo pomembno za zdravo rast in razvoj. Hrana polna mineralov, hranil, vitaminov, ki pomaga otrokom razvijati dober imunski sistem. Hranljive snovi skrbijo za fizično rast, pomagajo pri razvoju kognitivnih sposobnosti in predvsem dajejo energijo za opravljanje vsakdanjih aktivnosti in za dobro počutje.

Skrb za redno fizično aktivnost

Skrb za zdravje vključuje tudi redno gibanje. Spodbujajte aktivnosti, ki krepijo mišice in pospešujejo dihanje ter srčni utrip. Otroci se lahko udeležijo obšolskih aktivnosti (atletika, nogomet …), tako bodo bolj motivirani pri opravljanju različnih aktivnosti v prostem času in šoli, prav tako pa se bodo naučili pravilnega izvajanja vaj, ki jih lahko izvajajo tudi doma.

Poleg prostočasnih aktivnostih lahko za redno gibanje skrbite tudi pri opravljanju vsakodnevnih obveznosti. Pot (ali del poti) v šolo lahko v lepih dnevih opravijo peš, s kolesom ali na skiroju. Veselje do aktivnega gibanja na poti v šolo vam pomaga priskrbeti šolska torba na skiroju RollJet.

Skiro RollJet lahko otroci uporabljajo tudi v prostem času. Na skiro se pritrdi šolska torba. Na tak način poskrbite za zdravo hrbtenico otrok, prav tako pa spodbujate otroke k rednemu gibanju. Če se torej tudi vaši otroci navdušujejo nad skirojem pričnite s vsestransko uporabnim skirojem slovenskega proizvajalca.Dobra komunikacija


Ko govorimo o zdravem razvoju otroka je pomembno, da upoštevamo tako vidike fizičnega, kot mentalnega zdravja. Otroka nikakor ne gre zavijati v vato, prav tako ne gre reševati stvari zanj. Dober odnos se prične pri dobri komunikaciji. Najprej v primarni družini.

Za odraščajočo osebo so odprti pogovori še kako pomembni, saj gre za obdobje, ko se telo zelo hitro spreminja, pojavljajo pa se raznovrstna čustva, s katerimi se otrok srečuje. Če vam uspe pridobiti zaupanje otrok in razviti dobro komunikacijo boste otroku dali možnosti, da razvija dobre odnose na vseh področjih v življenju.

Skrb za redno čistočo

»Kar se Janezek nauči, Janezek zna«. Včasih zelo priljubljen rek, ki vsekakor drži. Navade, ki jih bodo otroci dobro usvojili, jih spremljajo celo življenje. Redno umivanje zob, skrb za redno čistočo rok, pospravljanje za sabo, skrb za ločevanje smeti …

Dovolj spanja

Kljub temu, da otroci vedno znova zvečer najdejo kakšno aktivnost, s katero bi se izognili uri spanja, je upoštevanje redne ure za spanje zelo pomembno. Med spanjem se sproščajo rastni hormoni, dober spanec tudi pomirja. Spočiti otrok pa se lažje uči in je manj razdražljiv. Vztrajajte pri rednih spalnih navadah tudi v času vikenda.

Izvajajte rutinske preglede

Nikakor ne izpuščajte rednih pregledov pri zdravniku, zobozdravniku, okulistu, logopedu, sistematskih pregledov, razvojnih pogovorov … Informacija v pravem času se pri otroku lahko usmeri v hitro izboljšanje stanja, če se še tako manjšo izstopanje, ki nakazuje morebitno nepravilnost, odkrije dovolj hitro.

Učenje skozi igro

Pravijo, da se vso življenje učimo in tudi ko odrastemo, v sebi vedno nosimo del nekaj otroške energije. Poskrbite, da bo otroku vedno omogočeno dovolj igrivosti. Skozi igro otroci pridobivajo različne kompetence (potrpežljivost, razgledanost, natančnost, družabnost …). Omejite gledanje TV in sedenje pred računalnikom. V igro lahko spremenite tudi del vsakodnevnih opravil (priprava hrane, pospravljanje igrač …).
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del