Quantcast
Radio1_v_zivo


V Gibanju Je Pomembno Začutiti Sebe, Ne Samo Bolečih Mišic
Oglas | 20. 6. 2022 6:06
Gibanje je tisto, za kar je telo ustvarjeno.
Ključne besede:     gibanje    telovadba    Moje Gibanje    kineziologija    Teja Ličen    nasvet    motivacija    telo    zdravje
Gibanje je pomembno - poskrbite za svoje telo

Gibanje je tisto, ki poleg ostalih zdravih navad, kot so urejena prehrana, spanec in podobno, ohranja telo zdravo, prožno in sposobno premagovanja izzivov. Dandanesn pa vse preveč temelji na številkah, na primer, koliko oseba dvigne v počepu, kakšen je odstotek maščobe, koliko kalorij zaužiti, da človek enostavno izgubi stik s samim seboj, ko lovi neke namišljeno ''idealne'' številke.

To so bile besede magistrice kineziologije, Teje Ličen, ki želi med ljudmi spodbuditi gibanje zaradi boljšega počutje in le lepšega videza. Ukvarja se z odpravo bolečin in težav, post-rehabiitacijo in osebnim trenerstvom tistih, ki si želijo trenirati za življenje. Na svojem blogu ''Moje Gibanje'', pa deli takšne in drugačne informacije in nasvete, kako si lahko sami pomagamo ob določenih težavah, med katerimi se najde tudi kakšen trik, kako izboljšati svoje počutje.

Kakšen je vaš pogled na gibanje?

Gibanje je tisto, za kar je telo ustvarjeno. Zato z današnjim sedečim načinom življenja, zagotovo telesu odvzemamo za tisto, kar je ustvarjeno, ob tem pa si nalagamo takšne in drugačne kompenzacije, zaradi česar pride do bolečin, obrab in poškodb. Dolgoročno je zagotovo pomembna aerobna vzdržljivost, na primer, hoja, tek, plavanje, kolesarjenje in podobno saj nam ta omogoča bolj varčno in smotrno delovanje našega srca, zaradi česar lahko pričakujemo, da bo le-to tudi delalo več časa. Na drugi strani, pa nam vaje za moč in mišična masa, razbremenijo naše sklepe in omogočijo učinkovitejši boj proti negativnim vplivom sedečega načina življenja. Tako da kombinacija obojega je najboljši recept za zdrav gibalni sistem našega telesa, pri čemur pa spodbujam, da si človek najde tiste dejavnosti, v katerih uživa.

Kako pa svetujete, da se ''sedeči'' človek začne gibati?

Postopoma, glede na počutje, in ne obuje športnih čevljev ter gre kar tečt 5 kilometrov. Telo fizično ni pripravljeno prenesti toliko sil, oziroma jih je, s posledicami. Tako da naj najprej stestira svojo fizično pripravljenost, si poišče kakšno dejavnost ki je njemu ljuba, ter poskusi iti na kakšen sprehod 30 minut dnevno, saj dokazano zbistri um in umiri naše misli. Nato pa glede na želje in cilje, poišče kakšnega trenerja, ki mu bo učinkovito pomagal priti do teh ciljev.

Kako izgleda trening pri vas?Seveda se začne s pogovorom, kjer mi stranka predstavi svoje težave (če jih ima), ter določiva cilj, ki je realen in predstavlja stranki motivacijo za treninge. Nato pa preko osnovnih gibalnih testov prepoznam omejitve, ki se dogajajo v telesu, in mi pomagajo določiti zaporedje vaj in stopnjevanje težavnosti skozi treninge. Nato pa začneva s treningi, pri čem stranka izvaja 1-2 vaji za doma, ki ji vzamejo približno 15 minut dnevno, da tako vzdržuje pozitiven vpliv treningov.

Se mora človek kaj posebno pripraviti na takšen trening?

Niti ne, le da ne pozabi športne opreme in športnih copatov, ker se tako lažje giba, saj se mi je že velikokrat zgodilo, da so stranke prišle na trening brez opreme … (smeh). Ter mogoče kakšno steklenico vode, za dobro voljo pa poskrbimo na treningih.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del