Quantcast
Radio1_v_zivo


V Ljubljani spodbujajo kolesarjenje
| 8. 6. 2022 7:11
V Ljubljani nadaljujejo z urejanjem in izboljševanjem kolesarske infrastrukture.
Ključne besede:     Ljubljana    kolo    kolesarske steze    BicikeLJ
Kolesarjenje v Ljubljani

V Ljubljani nadaljujejo z urejanjem in izboljševanjem kolesarske infrastrukture. Na več cestah in ulicah je Mestna občina Ljubljana uredila nove kolesarske površine, med drugim pa načrtujejo tudi odprtje prve pokrite kolesarnice.

Nove kolesarske površine na Barjanski cesti

kolesar na barjanski cesti

Na Barjanski cesti so na odseku od križišča z Gradaško in Finžgarjevo ulico do križišča s Slovensko cesto uredili manjkajoče kolesarske površine, ki jih doslej zaradi pomanjkanja prostora ni bilo. Z rekonstrukcijo tega odseka so zagotovili več prostora in vzpostavili bolj kakovostne površine za kolesarje, ločene od pešcev.
Ob tem so preplastili tudi vozišče in uredili nove zelene površine z grmovnicami, drevesi ter javno razsvetljavo. Tako so zagotovili zvezno vodenje kolesarjev po Barjanski cesti.
Dela so izvajali KPL d.o.o., Javna razsvetljava d.d. ter javni podjetji Voka Snaga d.o.o. in Ljubljanska parkirišča in tržnice d.o.o.

Širijo območje za pešce

Območje za pešce v mestnem središču, ki je namenjeno tudi kolesarjem, danes obsega že okoli 17 ha, načrtujejo pa še nadaljnjo širitev. V območje za pešce bodo spremenili še del Petkovškovega nabrežja od Resljeve ceste do Rozmanove ulice. Dela se bodo predvidoma začela sredi junija, prenovljeni del bo sledil videzu že obnovljenega dela med Prešernovim trgom in Resljevo cesto, po končani prenovi pa bo tudi površina med prenovljenim Centrom Rog in Ljubljanico zaživela kot kakovostno urejen javni prostor, namenjen predvsem pešcem in kolesarjem.

Nova kolesarska stojala

V Ljubljani je trenutno na stojalih, postavljenih na javnih površinah, mogoče prikleniti približno 10.000 koles.

kolesarska stojala

Stojala so nazadnje postavili na Dunajski cesti (pri Gospodarskem razstavišču in pri Astri), pri Vrtcu Trnovo, na Eipprovi ulici ter pri otroškem igrišču v Kašlju, z njihovo postavitvijo pa bomo še nadaljevali. V letih 2021 in 2022 so postavili skoraj 300 novih stojal.

Prva pokrita kolesarnica

V sredini junija načrtujejo odprtje prve pokrite varovane kolesarnice, ki jo urejajo v Garažni hiši Kongresni trg. V njej bo prostora za okoli 100 koles, na izbranih lokacijah pa bodo postavili še štiri manjše premične varovane kolesarnice.

Izboljšujejo kolesarsko prometno signalizacijo

kolesarski pas na cestišču

V teku je več izboljšav prometne signalizacije za kolesarje. Na različnih območjih zarisujejo nove površine za kolesarje ter obnavljajo talne označbe na kolesarskih površinah.

Nove kolesarske površine so med drugim uredili na:

 • Njegoševi cesti
 • območju Komenskega ulice, Ilirske in Resljeve ceste
 • Gerbičevi ulici
 • Cesti na Brdo (tudi krožno križišče pri Lesnini)
 • Vojkovi cesti med Topniško in Linhartovo cesto
 • Cvetkovi ulici
 • Knezovem štradonu
 • območju parkirišča Tivoli
 • cesti na Bellevue
 • Trpinčevi ulici (odsek od mostu v Fužinah do parka Muste)
 • Ulici 7. septembra
 • Milčinskega ulici (vzporedno z ŽAK)

Kolesarske pasove so razširili na:

 • Podmilščakovi in Slovenčevi ulici, kjer smo uredili tudi prehode za kolesarje
 • Vojkovi, Dimičevi, Posavskega ulici, Baragovi, Tolstojevi in Topniški cesti
Na številnih drugih območjih po Ljubljani so obnovili označbe površin za kolesarje. Na izbranih enosmernih ulicah so postavili dopolnilne table, ki omogočajo promet kolesarjev v nasprotno smer vožnje. Trenutno je v Ljubljani tako označenih že več kot 120 enosmernih ulic. Kjer je bilo potrebno, so označili oziroma obnovili znake za tematske kolesarske poti (Obvodna, Gozdna, Plečnikova, POT).
Uvedli bodo še eno posebnost - na Poljanskem nasipu med Cukrarno in Materinskim mostom bodo označili prvo kolesarsko ulico, ki bo prednostno namenjena kolesarjem.

Nadaljujejo prenove cest

Ureditvam za kolesarje posebno pozornost namenjajo tudi v okviru prenov cest. Ta mesec so začeli z obnovo Čufarjeve ulice med Miklošičevo in Resljevo cesto. Uredili bodo novo tlakovanje, zasadili zelenje, namestili klopi, fontano in pitnik. Prometni režim bodo spremenili tako, da bo motorni promet omogočen samo za intervencijska vozila in dostavo, več prostora pa bodo dobili pešci in kolesarji. V prihodnje bodo prenovili tudi del Čufarjeve ulice od Resljeve ceste od Kotnikove ulice.

Za letošnjo jesen načrtujejo prometno in komunalno ureditev Gregorčičeve ulice, nove površine pa bodo kolesarji dobili tudi na Podutiškem nadvozu in odseku Podutiške ceste do Ledarske ulice, katerega prenova bo predvidoma končana do julija.

prenova črnovaške ceste

Dela potekajo tudi na Črnovaški in Hruševski cesti, kjer bodo prav tako uredili nove, varne površine za kolesarjenje.

Spodbujajo medkrajevno kolesarjenje

Za spodbujanje kolesarjenja v Ljubljano iz sosednjih občin nadgrajujejo občinsko kolesarsko infrastrukturo in jo povezujejo z medkrajevnimi kolesarskimi potmi. V tem okviru bodo predvidoma do konca poletja vzpostavili tudi regionalno kolesarsko povezavo Kamnik–Mengeš–Trzin–Ljubljana.

V Ljubljani gostijo kolesarsko konferenco Velo-city

V Ljubljani bo od 14. do 17. junija 2022 potekala konferenca Velo-city 2022, največje svetovno srečanje na področju kolesarjenja, kolesarske infrastrukture, kolesarskih inovacij, varnosti koles ter družbenih in kulturnih sprememb, ki jih povzroča kolesarjenje na globalni ravni. Osrednje prizorišče konference bo Gospodarsko razstavišče, kjer se bo pod sloganom »Kolesari – spremembo ustvari« v 4 dneh zvrstilo 7 plenarnih srečanj in okoli 60 vzporednih sej. Konference se bodo udeležili vodilni strokovnjaki na področju trajnostne mobilnosti in načrtovanja kolesarskega mesta, med njimi prof. Jan Gehl, eden največjih svetovnih urbanistov, nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc, nekdanji član Evropske komisije Karl Falkenberg in Jean-François Decaux, eden od glavnih izvršnih direktorjev skupine JCDecaux, v katero sodi tudi sistem Bicikelj. Skupaj pričakujemo kar 1.300 do 1.500 udeležencev.

Ob tem pripravljajo tudi pester spremljevalni program, v središču katerega bosta kolesarski festival Kolesari – spremembo ustvari, ki bo v sredo, 15. junija, potekal na Kongresnem trgu, ter množična kolesarska parada, katere start bo ob 19. uri pred Gospodarskim razstaviščem. Več o tem najdete tukaj.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del