Quantcast
Radio1_v_zivo


Občina pomaga pri obnovi fasad
| 1. 6. 2022 10:13
Za obnovo uličnih fasad in sakralnih spomenikov je letos namenjenih 150 tisoč evrov
Ključne besede:     Celje    občina    obnova fasad    razpis    pomoč
tlaki
S finančno pomočjo celjske občine so lani položili tudi novi tlak pred Kapucinskim samostanom v Celju.

Mestna občina Celje bo tudi letos sofinancirala obnovo uličnih stavb in sakralne dediščine. Javni razpis za sofinanciranje je objavljen v Uradnem listu in na spletni strani občine, upravičenci pa morajo vloge oddati do 24. junija. V letošnjem občinskem proračunu so za ta namen zagotovili 150.000 evrov in sicer 100.000 evrov za obnovo uličnih fasad v starem mestnem jedru in 50.000 evrov za obnovo sakralne dediščine.

 

Prvi sklop javnega razpisa se nanaša na ulične fasade na stavbah na območju starega mestnega jedra, ki so v lasti ali solasti fizičnih in pravnih oseb ter samostojnih podjetnikov posameznikov. Gre za tiste ulične fasade, ki so jih lastniki začeli obnavljati po 30. juniju 2021 in bodo obnovljene najkasneje do 5. novembra 2022. Mestna občina Celje bo financirala 50 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov investicije, vendar ne več kot 25.000 evrov na posamezno stavbo.

 

Drugi sklop javnega razpisa se nanaša na obnovo notranjosti in zunanjega dela razglašenih sakralnih spomenikov, ki se je začela po 30. juniju 2021 in bo končana najkasneje do 5. novembra 2022. Finančne spodbude bodo znašale do 50 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov investicije.

 

Da bi spodbudili trajnostno obnovo stavb in s tem pripomogli k lepšemu, atraktivnejšemu videzu mesta, so na celjski občini leta 2014 začeli podeljevati finančne spodbude. Takrat so sofinancirali obnovo fasad na območju starega mestnega jedra, kasneje pa so v javni razpis vključili tudi obnovo sakralne dediščine.

 

Predlani so sofinancirali obnovo uličnih fasad na zgradbah v Gosposki ulici 7, Vodnikovi ulici 7 in v Prešernovi ulici 1. Sofinancirali so tudi zamenjavo strešne kritine na stolni cerkvi Sv. Danijela. Lani so sofinancirali položitev novega tlaka pred Kapucinskim samostanom in obnovo ulične fasade zgradbe v Vodnikovi ulici 11. Za sofinanciranje uličnih fasad so sicer dobili štiri vloge, vendar je bila samo ena popolna.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del