Quantcast
Radio1_v_zivo


Pri sosedih odkrili PRVI PRIMER TE NALEZLJIVE BOLEZNI! Se lahko razširi k nam in se ponovi zgodba s covidom?
Zanimivo | 20. 5. 2022 6:43
Najresnejše simptome imajo običajno otroci
Ključne besede:     opičje koze    Evropa    simptomi    bolezen    okužba    Italija    širjenje    nalezljivost    virus
Foto: Pixabay

Pri naših sosedih Italijanih so potrdili prvi primer opičjih koz, v zadnjih teden pa so jih zaznali že v več evropskih državah in v Severni Ameriki. Gre za virus, ki je izjemoma smrtonosen in se le redko pojavlja zunaj osrednje ter zahodne Afrike, zdravljenje pa traja od dva do štiri tedne.

Bolezen so zdaj odkrili pri moškem, ki se je vrnil s Kanarskih otokov, po tem, ko je obiskal bolnišnico za nalezljive bolezni v Rimu. Kako se prenašajo opičje koze?

Opičje koze se lahko prenašajo kapljično, če pride do vdiha večjih kapljičnih delcev in prek stika s kožnimi ranami okuženega ali materialov, ki so bili v stiku z njegovo kožo.

Virus se lahko širi tudi z neposrednim stikom s telesnimi tekočinami ali predmeti, ki se jih dotikajo, kot so oblačila ali posteljnina.

Živali, kot so glodavci, lahko virus na ljudi prenesejo z ugrizi ali praskami.

Kot še navaja WHO, inkubacijska doba traja od 5 do 21 dni.

Kakšni so simptomi?

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so običajno blažji kot pri črnih kozah in so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa lahko pride do izpuščajev in ran, ki so lahko tudi boleče.

Najresnejše simptome imajo običajno otroci.Cepivo proti črnim kozam ščiti tudi pred opičjimi


Nedavno so odobrili cepivo, ki ščiti pred okužbo s tem virusom, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo z opičjimi kozami pa nudi tudi cepivo proti črnim kozam.

Bojijo se, da bi se bolezen razširila tudi drugje po svetu

Zdravstvene oblasti v Severni Ameriki in Evropi od začetka maja zaznavajo vse več primerov okužb z virusom opičjih koz, zaradi česar se pojavljajo strahovi, da bi se ta bolezen, ki je endemična v delih Afrike, lahko razširila drugje po svetu.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del