Quantcast
Radio1_v_zivo


Ukrajinka ne more verjeti, da so njene nosečniške fotografije uporabili za širjenje laži - po več tednih razkrila resnico
Šokantno | 18. 5. 2022 6:45
Dejala je, da je prejemala grožnje, kako jo bodo našli in ubili ter njenega otroka razrezali na koščke.
Ključne besede:     nosečnica    laži    Ukrajina    vojna    fotografije    mama    izkoriščanje    propaganda    tarča    Rusija
Nosečnico obtožili, da je igralka in si je z ličili ustvarila lažne poškodbe

Ko se je začela vojna v Ukrajini je po spletu zaokrožila fotografija poškodovane nosečnice, zavite v odejo, z okrvavljenim obrazom, ki beži iz bombardirane porodnišnice. Fotografija je bila posneta po ruskem letalskem napadu na Mariupol, mlada mamica po imenu Marijana Višegirskaja pa je tako pristala po vseh naslovnicah časopisov - in s tem se je zanjo začela nočna mora.

V času, ko je bila v porodnišnici v Mariupolu se je zgodila eksplozija. Utrpela je ureznino na čelu, delci stekla pa so se ji zapičili v kožo, a ji je zdravnik rekel, da ne potrebuje šivov. Kot je še razložila, je morala iz ruševin bolnišnice dobiti svoje imetje. Policista je prosila, naj se ji pomaga vrniti v bolnišnico. ''Vse, kar sem pripravila za svojega otroka, je bilo v tisti porodnišnici,'' je pojasnila, nato pa se je zavila v odejo in odšla ven.

Pred vojno se je ukvarjala s promoviranjem lepotnih izdelkov na družbenih omrežjih in živela preprosto življenje. Veselila se je, da bo končno postala mama, kar je delila s sledilci tudi na Instagramu, nato pa se ji je življenje obrnilo na glavo.

In medtem ko je stala pred bolnišnico in čakala, da dobi svoje stvari, so jo novinarji fotografirali, ujeli pa so jo tudi, ko se je spuščala po stopnicah.Fotografije so v hipu postale viralne in takrat so se na prokremeljskem kanalu Telegram prvič pojavile lažne obtožbe, da so bile fotografije ''zaigrane''.

Z Marjaninim bloganjem o lepotnih izdelkih so podkrepili domnevo, da gre za ''igralko,'' ki je z ličili ustvarila lažne poškodbe. Te neresnice so nato ponavljali in potencirali tudi visoki ruski uradniki in državni mediji. Trdili so celo, da je na fotografiji, na kateri je bila druga nosečnica na nosilih, tudi Marjana, čeprav je jasno, da sta na fotografijah različni osebi. Ženska na nosilih in njen nerojeni otrok sta kasneje zaradi poškodb umrla.Preko video klica pa je z njo stik vzpostavila tudi BBC-jeva novinarka, ki jo je skušala dobiti več tednov. To je bil njen prvi intervju z večjim zahodnim medijem, potem ko so jo evakuirali v njeno rojstno mesto v delu Donbasa, ki ga nadzorujejo ruski separatisti. Marijana ji je pripovedovala o svojem grozljivem pobegu in celo zlorabi na spletu. Dejala je, da je prejemala grožnje, kako jo bodo našli in ubili ter njenega otroka razrezali na koščke. 

Njen Instagram je bil preplavljen z obtožujočimi in grozilnimi sporočili, ni mogla verjeti, da se ji to res dogaja. 

''Bila sem užaljena, da novinarji, ki so moje fotografije objavili na družbenih omrežjih, niso intervjuvali drugih nosečnic, ki bi lahko potrdile, da se je ta napad res zgodil.'' Meni, da bi lahko to pomagalo razložiti, zakaj so nekateri ljudje ''dobili vtis, da je bilo vse zaigrano''. Toda Marjana je bila ena zadnjih evakuiranih pacientov in takrat so prispeli novinarji AP, ki so na kraju dogodka intervjuvali druge ljudi. Nič niso imeli opraviti s kasnejšo lažno zgodbo, ki so jo širili ruski uradniki.

Nekaj dni po napadu je rodila zdravo hčerko Veroniko. Tako kot na tisoče drugih sta tudi Marijana in partner Jurij obupano poskušala pobegniti iz Mariupola. Več tednov je bilo nemogoče vzpostaviti stik z njima, njeni sorodniki pa so nato novinarki povedali, da je par odšel iz mesta, vendar niso vedeli, kje sta. V začetku aprila pa sta se znova pojavila v regiji Donbas. Marjanini sorodniki in prijatelji so novinarki zagotovili, da je zdaj na varnem.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del