Quantcast
Radio1_v_zivo


Trdi, da ima NAJBOLJ STRESEN ''POKLIC,'' ljudje pa se ji smejijo - pravijo, da v resnici ni nikoli zares delala
Zanimivo | 16. 5. 2022 9:05
Javnost se razburja in meni, da to sploh ni poklic in gre le za potuho
Ključne besede:     poklic    gospodinja    stres    raziskava    delo    dom    mama    ženska
Foto: Pixabay

Neka ženska je na forumu delila svojo izkušnjo, da je delo gospodinje najbolj stresen poklic in oglasilo se jih je še kar nekaj, ki je to pritrdilo. Prav tako pa so se oglasili tisti, ki to delo kritizirajo in pravijo, da to ni zares pravo delo, sploh pa ne poklic. Takšne ženske obsojajo, da so razvajene in dejansko ne vedo, kaj pomeni služba. 

To so pod drobnogled vzeli tudi britanski znanstveniki in prišli izjemno zanimivega rezultata, ko so ugotovili, da je najbolj stresen poklic delo gospodinje. V raziskavi so merili količino kortizola v telesu (stresnega hormona) in ta je pokazal, da so ženske oz. matere, ki skrbijo za dom in družino najbolj pod pritiskom. 

Rezultat raziskave: Te ženske so kar 5x bolj pod stresom, kot tiste, ki hodijo v službo. 

Kako je to možno, če pa ni mobinga?

Je to sploh poklic?

Ni prometnega kaosa?

Ni nesramnih sodelavce?

Kje so tečne stranke ali pacienti?

Ni napornega šefa? 

Javnost se razburja in meni, da to sploh ni poklic in gre le za potuho, na to pa so se odzvale tudi gospodinje, ki pravijo sledeče:

Zakaj še vedno zveni nekoliko podcenjujoče, če ženska reče, da ne dela nikjer, da je "le" mama in gospodinja?

Zakaj bi moralo biti materinstvo in skrb za dom manj vredno ter nekateri mislijo, da ga ženska opravlja za to, ker bi se v nasprotnem primeru dolgočasila. Žal včasih pozabimo, da čisto in urejeno stanovanje ni takšno kar samo po sebi. Prav tako negovani, urejeni, nasmejani in lepo vzgojeni otroci niso taki že prišli na svet. Za vsem tem je v glavnem mama in seveda, tudi oče.

Mama, ki skrbi za dom, opravlja zraven še mnogo drugih poklicev: je kuharica, nakupovalka, zdravnica, voznica, psihologinja, družabnica, prijateljica, čistilka, tolažnica, klovnesa, da se otroci zabavajo ... itd.

Tiste, ki ostanejo doma, imajo zelo malo ali skoraj nič prostega časa. Pogosto so tudi izolirane od drugih, nimajo nikogar za klepet ob kavi oz. si čas za kavo sploh ne vzamejo. Vse to pripelje do stresa. V dopoldanskem času, ko so otroci in mož v službi pospravljajo, urejajo stvari ali kuhajo, nato pa je čas za skrb moža, otrok, itd. 

Si še kdo upa reči, da je brezposelna mama brez dela? Da nima dovolj poklicev, ker skrbi "le" za dom in družino?
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del