Quantcast
Radio1_v_zivo


Je to novi bodoči zdravstveni minister? Razkril, kakšni bodo ukrepi, če pride do novega vala epidemije
KORONAVIRUS | 12. 5. 2022 8:05
Na ministrstvu se bodo na morebiten nov val epidemije covida 19 pripravljali čez poletje
Ključne besede:     Danijel Bešič Loredan    zdravstveni minister    kandidat    nova vlada    ukrepi    covid-19    epidemija    napoved
Novi bodoči zdravstveni minister pravi, da se bodo že čez poletje pripravili na morebitni novi val epidemije

Zdaj je uradno, kakšna bo nova vlada in kdo so kandidati za ministre, ki bodo zasedli stolčke ob najverjetnejšem kandidatu za mandatarja Robertu Golobu.

Kandidat za novega zdravstvenega ministra je pričakovano postal ortoped Danijel Bešič Loredan, poleg tega pa mu je bilo dodeljeno, da postane tudi eden od treh podpredsednikov nove vlade.

Bešič Loredan že napoveduje jasno strategijo obvladovanja epidemije covida 19, ki se ne bo spreminjala na dnevni ravni. Po njegovih besedah bodo skupaj z ekipo sledili zdravstvenemu programu in koalicijski pogodbi.

Najprej se bodo posvetili kratkoročnim ukrepom za stabilizacijo zdravstvenega sistema, pripravljenosti zdravstva na jesen v povezavi z epidemijo covida 19 in skrajševanju čakalnih vrst. Vzporedno pa napoveduje, da bodo storili vse, da v dogovoru z vsemi akterji v zdravstvu začnejo pripravljati nujno potrebne sistemske spremembe.


Ortoped Danijel Bešič Loredan (Foto: Luka Cjuha)

Bomo šli v Sloveniji ob morebitnem novem valu covida-19 po t.i. švedskem modelu?

Kot je že napovedal Robert Golob v pogovoru z Marcelom Štefančičem, naj bi Slovenci ob morebitnem novem valu epidemije posegli po t.i. švedskem modelu.
Na te besede se je odzval tudi novi bodoči kandidat za zdravstvenega ministra in potrdil, da se bo vlada v primeru novega vala epidemije zares ravnala po t.i. švedskem modelu

Strategijo za obvladovanje epidemije bodo po njegovih besedah na posebni novinarski konferenci predstavili takoj, ko bo prevzel vodenje zdravstvenega ministrstva, in se ne bo spreminjala na dnevni ali tedenski ravni. Prav tako je dejal, da bo strategija jasna in bo temeljila na pozitivnem pristopu.

Kdo bo vodil obvladovanje epidemije? Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Brez ukrepov žal ne bo šlo

Poudaril pa je še, da se moramo zavedati, da bo udaru novega vala, čisto brez ukrepov ne bo šlo. ''Tudi na Švedskem ni bilo povsem brez ukrepov,'' je poudaril.

Na čemu bodo temeljili ukrepi, če jih bo ponovno treba uvesti?

Ukrepi bodo temeljili na priporočilih, na obveznostih pa le v primeru ''vojnega stanja''. Ob tem je poudaril, da se bodo na ministrstvu na morebiten nov val epidemije covida 19 pripravljali čez poletje, saj v jesen ne smemo zakorakati nepripravljeni.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del