Quantcast
Radio1_v_zivo


Bili sta begunki, ki sta bežali iz Jugoslavije v Ameriko! Po 23-ih letih ju je čakalo ganljivo presenečenje
Srčkano (cute) | 4. 5. 2022 15:28
Presrečni sta, da sta našli Tracy
Ključne besede:     sestri    jugoslavija    letalo    pismo    sporočilo    denar    tracy
Foto: Twitter

Sestri Vanja in Aida Zugaj sta uspeli najti Tracy, žensko, ki jima je pomagala, ko sta to najbolj potrebovali.

Aida, danes Američanka je več let hranila pismo, ki jima ga je s sestro dala sopotnica na letalu. Iz Jugoslavije sta zaradi vojne zbežali v ZDA in na letalu iz Amsterdama v Minneapolis sta spoznali Tracy.Takrat 12-letna Aida ni znala dobro govoriti angleško, pa vendar so se s Tracy odlično ujele. Američanki sta se deklici zasmilili, zato jima je na cilju v roke potisnila kuverto s pismom in naročila, naj jo odpreta šele po prihodu na cilj.

V pismu je pisalo: "Za dekleti iz Jugoslavije. Žal mi je, da je bombardiranje vaše države povzročilo toliko težav vaši družini. Upam, da bo vajino bivanje v Ameriki varno in srečno. Dobrodošli v Ameriki. Prosim, uporabita to tukaj. Vajina prijateljica iz letala, Tracy." V kuverti je bil priložen bankovec za 100 eur.Tracy Peck je za njuno iskanje izvedela od svojega najboljšega prijatelja in teniškega trenerja, ki je zgodbo sester videl na CNN. "Si videla zgodbo? Gotovo si ti," so ji rekli. Tracy je to sprva zavrnila, saj ni verjela, da jo kdo išče.

Ko je slišala za zgodbo, je ravno vozila in ni imela pojma, o čem govorijo. Nato se je odločila ustaviti avto in odprla povezavo, ki so ji jo poslali. Na mobilnem telefonu je videla fotografijo pisma z njenim podpisom. Takoj, ko ga je zagledala, so se vrnili spomini na let iz Amsterdama pred 23 leti.

Spomnila se je, kako je sedela poleg dveh sester, ki sta bežali iz nekdanje Jugoslavije. Spomnila se je, kako zelo prestrašeni sta bili videti in kako sta jo spominjali na njuni hčerki.

Tracy je danes stara 70 let in dela kot fizioterapevtka, živi v predmestju Minneapolisa. Prijatelji so ji pomagali priti v stik s sestrama prek spleta in ju združili prek Zooma.

"To mi je ogrelo srce bolj kot karkoli, kar sem kdaj doživela v življenju," je dejala Tracy.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del