Quantcast
Radio1_v_zivo


Infektologi svarijo pred NOVO hudo boleznijo! Pozivajo k pozornemu spremljanju teh simptomov
Zanimivo | 21. 4. 2022 9:41
Med majhnimi otroci se je v tujini začel širiti akutni hepatitis, ki povzroča hudo vnetje jeter.
Ključne besede:     infektolog    bolezen    otroci    hepatitis    zdravje    starši    opozorilo    simptomi
V Sloveniji zaenkrat še ni primera o tej bolezni, a naj bodo starši pozorni na simptome pri otrokih

Med majhnimi otroci (starimi do 10 let) se je začel širiti akutni hepatitis, ki povzroča hudo vnetje jeter. Vzrok bolezni še vedno ni znan, prav tako ni znano, kako se prenaša, a že potekajo pa številne raziskave. Povzročitelj te hude bolezni torej še ni znan, zato ne morejo govoriti o prenosu, saj so zdravniki pred novim izzivom.

Pri vseh doslej odkritih primerih akutnega hepatitisa so bili sicer otroci imunsko zdravi. Take običajne okužbe normalno prebolijo, več otrok pa je imelo okužbo z adenovirusom ali s SARS-CoV-2, ali z obema hkrati, pri vseh pa so izključili najpogostejše povzročitelje hepatitisa, to je viruse hepatitisa od A do E in druge povzročitelje.

Za zdaj v Sloveniji še ni bilo primera o tej bolezni med otroki, so pa v začetku aprila poročali o obolenjih otrok v Veliki Britaniji, ta teden pa še
na Danskem, Nizozemskem, v Španiji in v ZDA. WHO vse države poziva k pozornemu spremljanju stanja.

Po poročanju portala MMC je za Radio Slovenija infektologinja Mojca Matičič dejala, da med vsemi temi primeri ni nobene epidemiološke povezave, ni povezave o kakšnih nedavnih potovanjih in tudi nobeden od teh otrok ni bil cepljen proti covidu-19.

To so simptomi na katere morajo biti starši pozorni!

Starše otrok do desetega leta pozivajo, da so pozorni na neobičajne znake pri svojih otrokih - ti si sicer začnejo s čisto pogostimi simptomi, ki smo jih vajeni, kot so: utrujenost, bolečine v sklepih, mišicah, zvišana telesna temperatura, siljenjem na bruhanje in driska.

''Tisto, kar je pa res značilno, je pa, da pride do spremembe barve blata, ki je svetlejše, do precej temnega seča in seveda nato rumenice kože in beločnic, ki sigurno privedejo tako osebo k zdravniku,'' je pojasnila infektologinja.

Pri nas so trenutno na pohodu adenovirusi, ki povzročajo različna prehladna obolenja, tudi covid-19 je še tu. Ker zaščitne maske niso več obvezne in je s tem zaščita pred kapljičnimi okužbami večja, pa je dobro še naprej spoštovati vse običajne higienske ukrepe.

Kako se prenaša akutni hepatitis še ne vedo

Za zdaj preiskovalci domnevajo, da je najverjetnejši vzrok okužba, vendar še niso ugotovili, kako se prenaša.  Pri nekaterih otrocih so, kot omenjeno, potrdili tudi sočasno okužbo z adenovirusom, v treh primerih so potrdili sočasno okužbo s SARS-CoV-2.

Glede na podatke, ki so jih starši oz. skrbniki podali v epidemioloških vprašalnikih, otroci niso zaužili nobene enake hrane, pijače, niso bili cepljeni proti covidu-19, niso bili na istih krajih ipd., so še navedli na ECDC-ju.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del