Quantcast
Radio1_v_zivo


Ali tudi nas čaka to? V tem mestu so prebivalci nezadovoljni, to kar dela oblast, pa jih spravlja v obup
KORONAVIRUS | 4. 4. 2022 10:37
25 milijonov Kitajcev v strogem zaprtju: Opozarjajo na omejen dostop hrane in prepoved sprehajanja psov
Ključne besede:     Kitajska    virus    omikron    zaprtje    koronavirus    prebivalci    karantena    širjenje    okužbe
Foto: Pixabay

Na Kitajskem so včeraj poročali o več kot 13.000 na novo okuženih s covidom-19 v enem dnevu, kar je največ od vrha prvega vala epidemije, se pravi od sredine februarja 2020. Večina primerov (približno 11.600) je asimptomatskih, zabeležili pa niso nobene smrtne žrtve, a prebivalce skrbijo napovedi, kaj jih čaka in strog režim, ki jim onemogoča normalno življenje.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so zdravstveni delavci na območju Šanghaja odkrili sum na novi podtip različice omikron, ki ga doslej še ni v kitajskih ali mednarodnih bazah podatkov. To pomeni, da je bila odkrita nova različica omikrona.

25 milijonov prebivalcev v strogem zaprtju

Ulice tega mesta ostajajo prazne, saj mora kar 25 milijonov prebivalcev ostati v strogem zaprtju. Dom lahko zapustijo le za namene testiranja na okužbo s covidom-19.

Športni stadioni in sejemski prostori pa so tako postali izolacijski centri za okužene, kjer se nahaja po več tisoč postelj za bolnike.


Prebivalci na Kitajskem obupani in nezadovoljni - vsak dan strožji ukrepi

Opozarjajo na omejen dostop hrane in prepoved sprehajanja psov

Prebivalci so nezadovoljni, saj so mislili, da bodo zaprtja trajala le nekaj dni, a se iz dneva v dan podaljšujejo. Oblasti pa napovedujejo še strožje ukrepe in nove kroge testiranj. Mnogi opozarjajo na omejen dostop hrane in celo prepoved sprehajanja psov. 

Bo pa zaprtje v tem mestu lahko povzročilo tudi veliko škodo na globalni ravni. Pomorski velikan Maersk je že opozoril, da so mnogi logistični centri v mestu zaprti, po vsej verjetnosti pa bo močno prizadet tudi cestni promet tovora.

Kako pa kaže pri nas? Število okuženih zaenkrat upada

Sedemdnevno število potrjenih primerov še naprej upada in znaša 2.377, kar je za 13 manj kot dan prej. Upadlo je tudi število potrjenih primerov okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev, ki trenutno znaša 1.728.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno aktivnih 36.479 okužb z novim koronavirusom, kar je manj kot dan prej.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del