Quantcast
Radio1_v_zivo


Požar nad Preddvorom je pogašen
| 31. 3. 2022 14:21
Požar na območju Potoške gore in Babe je pogašen, v intervenciji je v 3 dneh sodelovalo 1100 gasilcev
Ključne besede:     požar    Preddvor    Potoče    Potoška gora    Baba    gasilci
Foto PGD Bistrica pri Tržiču

Danes zjutraj je težko pričakovani dež zaključil garaško delo ekip, ki so se od ponedeljka borile z ognjem. "Morda je bolj modro govoriti, da se bližamo koncu. Ogenj je le ogenj. Ob trenutni količini dežja je speča pošast in upamo, da ponovno ne izbruhne,"  je na novinarski konferenci, na kateri so sodelujoče službe predstavile intervencijo, dejal župan Rok Roblek in poudaril, da je škoda ogromna.

»Ocena škode bo potekala po dežju, govorimo pa lahko o večmilijonski razsežnostih, ki se verjetno ne bodo pokazale takoj. Ker gre za varovalni gozd nad Potočami, bo to povzročalo plazovito ogroženost, hkrati pa tudi ogroženost v naravnem okolju, predvsem glede škodljivcev na iglavcih. Seveda je velika tudi škoda, ki je bila povzročena zaradi samega vžiga gozda in drugih objektov.« Poleg gozda so namreč na Potoški gori pogoreli trije zasebni počitniški objekti. »Iskrena zahvala vsem, ki ste sodelovali na intervenciji, v imenu Občine Preddvor, posebej pa v imenu krajanov Potoč. Bil je filmski scenarij, ki se je – upamo - po filmsko v treh dneh tudi srečno zaključil,« je povedal župan.

"Požar je pogašen, a še vedno obstaja možnost, da tli pod zemljo in ogenj ponovno pride na površje," je  poudaril vodja intervencije, poveljnik Gasilsko-reševalne službe Kranj Andraž Šifrer in skupaj s pomočnikoma, vodjem izmene v GARS Kranj Andrejem Polajnarjem in poveljnikom PGD Preddvor Blažem Pfajfarjem podrobno predstavil, kaj se je dogajalo na Potoški gori.
Ocenjujejo, da je gorelo na  okoli  700  hektarjev  velikem območju blizu Sv. Jakoba, na Potoški gori in Babi ter proti planini Čemšenik. Prvi dan je bilo na terenu 360 gasilcev, drugi dan 370, tretji dan 350, danes okoli 15. Skupno je bilo vključenih 152 gasilskih društev in dve poklicni enoti (Kranj, Jesenice). Med  gašenjem so bili poškodovani  štirje  gasilci, k sreči vsi lažje. Pri spopadanju z ognjem so bili potrebni izredni napori, saj je teren težko dostopen in zelo strm. Gasilci so ves čas tudi peš pregledovali teren in ga prekopavali ob iskanju posameznih žarišč. Šele v sredo so se žačeli kazati prvi znaki, da gre na bolje. Danes je dež zalil območje, še vedno pa so možna posamezna skrita žarišča pod zemljo. Zato bo območje še nadzirala požarna straža. Še vedno velja opozorilo ljudem, naj se zaradi varnosti izogibajo širšemu območju, kjer je zadnje dni gorelo, torej Potoški gori in Babi. Kdor bo na tem območju opazil dim, naj takoj pokliče na interventno številko 112.

Požar so vse dni gasili tudi iz zraka s helikopterji Slovenske vojske, v torek pa še s hrvaškim letalom Canadair, ki je vodo zajemal v Bohinjskem jezeru. Robert Špernjak, namestnik poveljnika 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske je povedal, da so aktivnosti stopnjevali glede na razvoj požara: prvi dan sta bila v gašenje vključena dva helikopterja, potem trije, včeraj štirje, v vsakem je bila tričlanska ekipa. Skupni nalet s helikopterji za gašenje je bil okoli 40 ur, opravljenih  je bilo 327  odmetov vode, kar predstavlja preko 400.000 litrov vode, ki so jo črpali iz jezera Črnava. To je bil največji požar izmed osmih, ki jih je letos iz zraka gasila Slovenska vojska.

Vse dni je bila v dogajanje vključena tudi policija. Kot je poročala Melita Močnik, direktorica Policijske uprave Kranj, so takoj po obvestilu o požaru zaprli  cesto proti Jakobu ter aktivirali  posadko policijskega  helikopterja  ter  gorske  policijske  enote za pregled terena iz zraka, za primer, če bi bila na območju požara ujeta kakšna oseba in bi bilo potrebno reševanje. Vse dni so skrbeli za varovanje območja intervencije in preprečevanje dostopa nepooblaščenim osebam. Prav tako je policija je že med gašenjem zelo intenzivno zbirala obvestila o okoliščinah požara, s čimer še vedno nadaljuje. »Preiskovanje  tovrstnih  požarov je zelo zahtevno, saj  so morebitni dokazi lahko uničeni med samim požarom. Zaradi velikega obsega bo potreben tudi določen čas, da se na kraju dejanja izvedejo vse potrebne aktivnosti v kriminalistični preiskavi, ki že poteka,« je dejala Močnikova.

Neprekinjeno je ves čas intervencije deloval tudi Občinski štab Civilne zaščite. Kot je poročal poveljnik Aleš Drekonja, so bili v pripravljenosti za morebitno evakuacijo vaščanov Potoč. Štab je v sodelovanju z lokalnimi gostinci poskrbel tudi za zagotavljanje prehrane in pijače za sodelujoče na intervenciji in  ter omogočil prostor za počitek izčrpanih ekip ob povratku s terena. Bencinski servis v Tupaličah je bil za potrebe oskrbe gasilskih vozil z gorivom odprt neprekinjeno. Tudi številni občani so ponudili svojo pomoč in štab oskrbovali z živili in opremo. Vsem velja iskrena zahvala.

V stalni pripravljenosti sta bili tudi ekipi nujne medicinske pomoči in gorske reševalne službe. Direktorica ZD Kranj Lili Žura je izpostavila, da je bil to tudi zanje izjemen dogodek, saj so se prvič srečali s požarom v tako velikem obsegu. Vzpostavili so sistem večdnevnega pokrivanja terena, vključene pa so bile enote s celotne Gorenjske. "Glede na to, da je bilo 1100 ljudi na zelo težkem območju, poškodbe pa le 4, je bilo delo gasilcev in vseh ostalih služb izjemno," je dejala. Gorski reševalci so po besedah predsednika GRS Kranj Andreja Kecmana najprej preverili prisotnost planincev na ogroženem območju priljubljene planinske točke, ves čas pa so pozivali  planince na  dostopih, naj ne vstopajo v območje požara. Bili so v pripravljenosti za pomoč poškodovanim gasilcem, eni izmed ekip pa so pomagali pri evakuaciji s planine Čemšenik. Poudaril je, da je bila koordinacija zgledna ter se vsem zahvalil za tako dobro sodelovanje.

Po končani intervenciji je markirana pot na Jakoba spet prehodna, prav tako je že odprta tamkajšnja planinska koča. Pot na desni strani markirane poti, ki vodi do Potoške gore in Babe, ostaja zaprta - na tem območju namreč obstaja velika nevarnost padajočega kamenja in dreves, zato se pogorišču izogibajte.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del