Quantcast
Radio1_v_zivo


Pripravlja se zakon, ki bi za OČETE ob rojstvu otroka, lahko prinesel velike spremembe!
Slovenija | 31. 3. 2022 12:55
Če bo zakon sprejet, se bo začel uporabljati šele 1. februarja 2023
Ključne besede:     očetovski    dopust    rojstvo    otrok    porodniška
Foto: Pixabay

V parlamentu bodo danes odločali o spremembah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih.

Kot poroča portal Žurnal24, če bo zakon sprejet, bodo očetje dobili 60 dni plačanega starševskega dopusta, ki ga bodo lahko porabili do osmega leta otroka, izgubili pa bodo 15 dni očetovskega dopusta, ki so ga lahko porabili dokler ni otrok dokončal prvega razreda osnovne šole.

15 koledarskih dni očetovskega dopusta ob rojstvu ostaja. Po novem bosta imela oče in mati po 160 dni starševskega dopusta, a bo 60 dni neprenosljivega. V praksi se bo tako najbrž najpogosteje zgodilo to, da bo oče sto dni svojega dopusta prenesel na mater, ostalo pa mu bo 60 dni starševskega dopusta, ki ga bo lahko porabil do otrokovega osmega leta starosti. Neprenosljiv del dopusta lahko porabi oče tudi v času materinskega dopusta matere.

V teoriji bi lahko tudi mati po končanem materinskem dopustu (105 dni) šla v službo in na očeta prenesla sto dni svojega starševskega dopusta, 60 pa bi ga morala do otrokovega osmega leta starosti porabiti sama. Spremembe so potrebne zaradi evropske direktive 2019/1158, ki določa, da morata imeti starša vsaj štiri mesece starševskega dopusta, pri čemer morata biti meseca neprenosljiva.Foto: Pixabay

Uvaja se pravilo, da se sme starševski dopust porabiti v kosih po najmanj sedem koledarskih dni (razen če ga je ostalo manj) in to največ štirikrat letno, lahko pa tudi v obliki delne odsotnosti z dela.

Vse pravice, ki so doslej veljale do končanega prvega razreda osnovne šole otroka, bo po novem mogoče koristiti do osmega leta starosti. Novost je tudi to, da se bo otroški dodatek znižal za tretjino, če otrok po osnovni šoli ne bo nadaljeval šolanja (otroci s posebnimi potrebami so izvzeti). Če inšpektorat za šolstvo ugotovi, da otrok iz neopravičljivih razlogov ne obiskuje pouka, se otroški dodatek tri mesece ne izplačuje v gotovini, ampak v obliki konkretnih dobrin ali plačila računov.

Zakon je v postopek vložila poslanska skupina NSi, torej stranka ministra za družino Janeza Ciglerja Kralja. Če bo zakon sprejet, se bo začel uporabljati šele 1. februarja 2023.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del