Quantcast
Radio1_v_zivo


Večji požar nad Preddvorom
| 28. 3. 2022 19:12
Zagorelo je na pobočju Potoške gore
Ključne besede:     Preddvor    Potoška gora    požar    gasilci    helikopter
Požar nad Potočami

Nekaj pred 16-to je na pobočju Potoške gore nad vasjo Potoče zagorelo. Ogenj se je kljub hitri intervenciji zaradi vetra bliskovito razširil proti vrhu in tudi v širino, zajel je gozdnato in travnato pobočje ter tudi počitniške objekte. Z obsežnim požarom se spopada preko 250 gasilcev, popoldne sta pri gašenju sodelovala tudi dva helikopterja Slovenske vojske, žal pa ogenj še vztraja. Prizadevanja za omejevanje in pogasitev se nadaljujejo v noč.

»Gasilci vztrajajo, helikoptersko gašenje ponoči ni dovoljeno. Bosta pa najmanj dva, morda celo trije helikopterji nad Potoško goro in Babo spet poleteli takoj ko se zdani. V pripravljenosti je še 100 prostovoljnih gasilcev, ki bodo po potrebi zjutraj šli na teren,« je v poznih večernih urah povedal poveljnik štaba Civilne zaščite Preddvor Aleš Drekonja.

»Koča na Jakobu in vse planinske poti na Jakoba, Potoško Goro, Babo in Javorov vrh so v času intervencije zaprte. Prav tako so zaprte ceste proti Potočam, razen za domačine. Ljudi pozivamo, da ostanejo mirni in naj ne hodijo na ta območja, saj lahko malo vetra smer požara hitro obrne. Prav tako prosimo, da ne hodijo na oglede v bližino štaba pri jezeru, ki je namenjen menjavam in počitku ekip. Le-te za nemoteno delo potrebujejo mir, « je dejal Drekonja.

---
posodobljeno 29.3. ob 8:20
V  okolici  Preddvora  še  vedno  gori  v naravnem okolju. Večje žarišče je trenutno  na območju izletniške točke in pobočja hriba Baba. Ogenj je enako kot včeraj razdeljen na levo in desno stran in se še vedno širi. Lokacijsko je  požar  še  vedno  nad naseljem, zato stanovanjski objekti trenutno niso ogroženi.  Evakuacija  prebivalcev  zaenkrat  ni  bila  potrebna. 
Danes je načrtovano  ponovno  gašenje  s  helikopterji  Slovenske vojske, ki so zelo pomagali že včeraj. Tudi gasilci nadaljujejo z gašenjem v enakem obsegi kot včeraj. Trije gasilci so se poškodovali. Reševali so jih gorski reševalci z gasilci.  Pri  dveh  gre za lažje poškodbe, pri enem pa se stopnja poškodbe spodnje  okončine še ugotavlja. Dostop na območje je zaradi intervencije še naprej  prepovedan.  

Na  območju gasilske intervencije v Potočah se je ustvarila velika količina dima,  ki  prekriva  in  se  širi  tudi  proti  naselju.  Prebivalci naj ne vdihavajo dima, naj zapirajo okna in naj se ne zadržujejo zunaj.

Gasilci ponovno naprošajo vse, da se izogibate jezeru v Preddvoru, izletniški točki sv. Jakob in Baba.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del