Quantcast
Radio1_v_zivo


BRUTALNO! Kar so pohodniki storili na takšni višini, ti vzame sapo - kaj jih je gnalo v to?
WOW | 16. 3. 2022 7:56
Čajanka na 6.496 metrih - najtežje je bilo na vrh prinesti nezdrobljene piškote
Ključne besede:     Mount Everest    Nepal    čajanka    piškoti    ekstrem    pohodniki    podvig    rekord    vrh    gore    brutalno
Podvig, ki jemlje dih - na več kot 6.000 metrih so si priredili čajanko

Lansko pomlad se je skupina pohodnikov podala na posebno pustolovščino, ki jemlje dih. Nekaj metrov pod najvišjim vrhom sveta Mount Everestu (8849 m), so se odločili prirediti čajanko. Ker pa je bila lani pandemija covida-19 v porastu so veljale omejitve glede potovanj, prav tako tudi gorska odprava na najvišjo goro na svetu ni bila mogoča. 

Idejni vodja podviga Andrew Hughes je med zaprtjem spoznal, da druženje pogreša bolj kot vrhove, je dobil idejo, da bi se z ekipo pohodnikov lotil posebnega podviga. ''Najboljše stvari v življenju so pogosto tiste, ki jih delimo z drugimi,'' je dejal Američan in dodal, da si želijo s tem nenavadnih dosežkom navdahniti tudi druge, da poiščejo svoje sanje, ne glede na višino.


Čajanka na 6.496 metrih 

In tako so se ekstremni pohodniki 5. maja 2021 odpravili na pustolovščino. Njihov cilj ni bil, da dosežejo Mount Everest, ampak si na okoli 6.496 metrih privoščijo piškote in skodelico čaja.

Pohod pa ni potekal brez zapletov, saj so se morali na dan izziva soočiti s slabim vremenom - nevihta je prinesla hud snežni metež, a še najtežja je bila nošnja vseh pripomočkov - s seboj so nesli tudi stole in mizo, prav tako pa so morali ves čas paziti, da se piškoti ne zdrobijo. 


Ekipa se je na ekstremni lokaciji posladkala s piškoti in toplim čajem

Hughes je hotel že pred čajanko osvojiti najvišji vrh sveta, a mu je poskus spodletel. Znova se ga je lotil in ga uspešno dosegel dva tedna po čajanki.

Partnerji podviga so v obliki opreme lokalnim nepalskim pohodnikom in podpornim ekipam, brez katerih ta podvig ne bi bil mogoč podarili več tisoč dolarjev.


S seboj so imeli mizico in stole

Zapisali so se v Guinnessovo knjigo rekordov 

Kot poročajo na CNN-ju se je ekipa predkratkim zapisala tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, da je njihov podvig potrjen še uradno. Gre za čajanko v Nepalu, ki je potekala najvišje kot kadarkoli prej na svetu. 

Nov dosežek za ''najvišje ležečo'' čajanko je tako nekdanji rekord presegel za več sto metrov višine, še poročajo.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del