Quantcast
Radio1_v_zivo


Osebni trener pred treningom spil prašek, brez da bi izmeril dozo - to, kar si je povzročil, je grozljivo
Grozljivo | 8. 3. 2022 10:08
V krvi je imel 392 miligramov kofeina na liter krvi, običajna skodelica kave pa znaša povprečno od 2 do 4 miligrame na liter krvi.
Ključne besede:     kofein    prašek    trening    vadba    predoziranje    smrt    osebni trener    srčni zastoj    kap
Umrl zaradi predoziranja s kofeinom v prahu

Osebni trener Tom Mansfield iz Velike Britanje je bil osebni trener, ki je v življenju dajal prednost trem stvarem: svoji družini, dobri fizični pripravljenosti in zdravju svojih strank.

V začetku januarja 2021 pa je storil hudo napako. 29-letni oče dveh otrok je pri britanskem podjetju Blackburn Distributions, ki proizvaja športna dopolnila, kupil vrečko kofeina v prahu. Izdelku ni bila priložena merilna skodelica. 

Priporočeni odmerek je bil med 60 in 300 miligrami, vendar je njegova kuhinjska tehtnica začela kazati šele pri dveh gramih. Ko je poskušal pretvoriti meritve, je v vodo pomotoma zmešal neverjetnih 5 gramov praška in spil preveliko količino, ki je enakovredna skoraj 200-im skodelicam kave.

V nekaj minutah je začel čutiti grozljive stranske učinke. S tem napitkom je tako močno obremenil svoje srce, da je doživel srčno kap. Zdravniki mu niso mogli več pomagati in je umrl zaradi zastrupitve s kofeinom.


29-letnik je umrl v nekaj minutah

Kar leto dni so čakali, kaj bo pokazala obdukcija in prejšnji teden je sodna preiskava njegove smrti pokazala, da je imel v krvi 392 miligramov kofeina na liter krvi, običajna skodelica kave pa znaša povprečno od 2 do 4 miligrame na liter krvi. 

Njegova žena Suzannah, ki  je bila priča vsemu skupaj je dejala: ''Začelo se je tako, da se je začel stiskati za prsni koš in se pritoževal, da mu pospešeno bije srce. Stvari so se hitro poslabšale, ko sem videla, da mu je začela skozi usta teči pena,'' hitro je stekla k sosedom in poklicala pomoč. Čeprav je reševalno vozilo prišlo v nekaj mintuah, je bilo zanj prepozno. 

Kofeinski praški niso novost in jih pogosto uporabljajo tisti, ki želijo povečati učinek svoje vadbe. Strokovnjaki pravijo, da se teh dodatkov ni treba bati, če so pravilno pripravljeni, vendar je Mansfield napačno izračunal svojo količino in to je bilo zanj usodno.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del