Quantcast
Radio1_v_zivo


Po Sloveniji je začel razsajati virus, ki je zelo nalezljiv - to so lokacije, kjer so najbolj ogroženi
Zanimivo | 2. 3. 2022 12:15
V slovenskih vrtcih in domovih za starejše beležijo, da je govora o norovirozi
Ključne besede:     virus    vrtec    dom za ostarele    viroza    simptomi    Slovenija    nalezljivo    noroviroza
Okužbe preprečujemo s pravilno higieno rok, pranjem sadja in zelenjave oziroma zadostno toplotno obdelavo živil

V zimskem času so virusne okužbe prebavil pogostejše in kot pravijo pri NIJZ jih najpogosteje povzročajo norovirusi in rotavirusi. Pri okužbi z norovirozo gre za nenadne in hitre simptome, kot so kratkotrajno bruhanje, slabost, driska in želodčne težave - tega naj bi bilo po poročanju medijev največ v mesecu januarju in februarju.

Zdaj pa je na pohodu viroza, o kateri poročajo predvsem iz slovenskih vrtcev in domov za starejše občane na Gorenjskem in v Prekmurju. Na NIJZ vseh prijav z okužbami ne vodijo, zato so prepričani, da je bilo tovrstnih okužb v zasebnih prostorih slovenskih prebivalcev še več. 

Noroviroza je zelo nalezljiva virusna črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi. Ti se prenašajo s stikom med ljudmi, preko kontaminirane hrane in vode in z dotikanjem kontaminiranih površin.

Kako prepoznamo, da smo se okužili z norovirozo?

Začetek bolezni je lahko nenaden ali pa se razvije postopoma. Prvi oz. vodilni znak bolezni pa je bruhanje, ki ga spremljajo driska, slabost, želodčne bolečine in lahko tudi povišana telesna temperatura. Vse to telo izčrpa, ob močnih prebavnih motnjah, bruhanju in driski pa moramo biti pozorni, da ne dehidriramo.

Kako preprečimo okužbe?

Okužbe preprečujemo s pravilno higieno rok, pranjem sadja in zelenjave oziroma zadostno toplotno obdelavo živil, kontaminirane površine mokro čistimo in dezinficiramo. Otroci, ki imajo drisko, bruhanje ne smejo obiskovati vrtca ali šole.

Kako lahko je noroviroza nalezljiva, smo lahko videli konec decembra, ko so o tem poročali iz Ilirske Bistrice. Zaradi okužbe so v kratkem obdobju  pogledali 140 ljudi. Sprva so mislili, da so se zastrupili s tatarskim biftkom, ki naj bi ga kupili pri lokalnem mesarju, a se je pozneje izkazalo, da ni bil kriv tatarski biftek, temveč noroviroza. Eden se je lahko okužil na vhodu v mesnico, pustil virus na kljuki ali prinesel okužbo vse do pulta, ki se je potem širila dalje le s kratkim stikom po pultu ali vitrini.

Vir: Slovenskenovice.si
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del