Quantcast
Radio1_v_zivo


Edina izbrana za mednarodno razstavo v Italiji
| 23. 2. 2022 10:00
Mariborčanka Nataša Grandovec, dobitnica številnih nagrad
Ključne besede:     Mariborčanka    razstava
Nataša Grandovec je za svoja dela je prejela številna priznanja doma in v tujini.
Nataša Grandovec je za svoja dela je prejela številna priznanja doma in v tujini.

 

Nataša Grandovec, diplomirana oblikovalka nakita zastopa Slovenijo na razstavi v Italiji, ki so jo organizatorji poimenovali -  Gioielli in Fermento 20 | 21 ali Nakit v fermentu 20 | 21.

Mariborčanka ustvarja v svojem ateljeju v Mariboru že več kot 15 let, sicer pa je na poti oblikovanja nakita že 28 let. Diplomirala je v Angliji in v Kanadi na področju oblikovanja nakita. Za svoja dela je prejela številna priznanja doma in v tujini. Leta 2014 je bila kot edina slovenska oblikovalka povabljena k sodelovanju v Rigo,v okviru Evropske prestolnice kulture, kjer se je predstavila s svojimi unikatnimi izdelki.

Tokratna razstava v Italiji predstavlja 114 del avtorjev sodobnega nakita, ki prihajajo iz več kot 20 držav sveta. Razstava bo letos gostovala tudi v Padovi in Bologni, mestih, ki sta tudi sicer znani po oblikovanju sodobnega nakita. V Padovi je tudi sedež svetovno znane univerze za oblikovanje nakita - Istituto Statale d'Arte Pietro Selvatico – Padova. »Selvatico« je ena najstarejših šol v Padovi, ki jo je leta 1866 takoj po združitvi Italije ustanovil Pietro Selvatico, zgodovinar in umetnostni kritik, z namenom šolanja mladih obrtnikov.

Projekt Gioielli in Fermento se je rodil pred 10 leti, v Castelu san Giovani v Piacenzi v Italiji, in sčasoma prerastel svoje okvirje ter postal mednarodno tekmovanje avtorjev umetniškega nakita. Natečaj je namenjen oblikovalcem, umetnikom, zlatarjem in profesionalcem za izviren okras, pri katerem mora biti upoštevana uravnotežena kombinacija koncepta, oblike, individualnega značaja, harmonije s telesom, strukture, izvirnosti v smislu uporabe ali natančnosti proizvodnih tehnik. Ocenjevalna komisija svetovno priznanih strokovnjakov iz področja oblikovanja je ocenjevala prispele ogrlice, obeske, broške, ??prstane, uhane in druge nosljive okraske (razen oblačil).

Iz Slovenije je bila za obe ediciji tekmovanj 2020 in 2021 s svojimi deli, izbrana diplomirana oblikovalka nakita, Nataša Grandovec. Njeni deli sta naslovljeni »Continuum« in »Lets fly together«.

Pandemija, ki je izbruhnila leta 2020 je zaznamovala ločnico v dejavnosti vsakega izmed sodelujočih oblikovalcev. Tema natečaja za leto 2020 je bila naslovljena »Evoluzione & affinamento/Evolucija in izpopolnjevanje« je prisilila avtorje k razmisleku in predlagala novo raven raziskav.  Da bi poudarili to prehodno obdobje, so organizatorji želeli zabeležiti prehod med tem, kar je "bilo" do eksplozije pandemije, nevarnostmi okužbe, paralizo vseh dejavnosti in zaprtosti  in tega kaj je od tega trenutka dalje vključevalo ponovno razmišljanje o življenju, reakcijah, vlog ter posledice. Zaradi pandemije so se organizatorji odločili, da bodo združili obe tekmovanju, 2020 in 2021 v eno, vendar pod različnima naslovoma. Tako so natečaj za leto 2021 naslovili - »Pred in po koroni«.

Umetniški pristop skozi razstave v Fermentu predstavlja ustvarjalni moto avtorjev umetniškega nakita, ki s svojimi deli doživljajo, reagirajo na spremembe. Potreba po ponovnem sestavljanju, združevanju, razvoju, iskanju komplementarnega ali nasprotnega dela z evolucijo ali revolucijo, razpadom ali rekonstrukcijo. Ali pa preprosto iskanje ravnovesja.

Nataša Grandovec: »Za oblikovanje sem uporabila barvni titan in srebro. Kos nakita za leto 2020 sem v spiralo sestavila z barvnimi trakovi titana in srebra, ki predstavljajo večno spiralo življenja in izkušenj. Za leto 2021 pa sem uporabila enake materiale, vendar so tokrat ti v obliki metuljevih kril, ki se sestavljajo v celoto in tako predstavljajo upanje v boljšo skupno prihodnost«.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del