Quantcast
Radio1_v_zivo


Strokovna skupina predlaga UKINITEV UKREPOV! To so lokacije, kjer si želijo ukniti pogoj PCT
KORONAVIRUS | 16. 2. 2022 7:59
Vlada bo skušala odloke spremeniti tako, da od 18. februarja karanten ne bo več.
Ključne besede:     ukrepi    omilitev    ukinitev    strokovna skupina    vlada    predlog    epidemija    covid    pct pogoj    stroka
V gostinskih lokalih pa predlagajo, da se pogoj PCT odpravi za zunanje prostore.

Posvetovalna strokovna skupina za covid-19 je vladi predlagala, da ukine pogoj PCT v nekaterih dejavnostih. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je povedala, da so skušali določiti področja, za katera lahko z veliko verjetnostjo rečejo, da je tveganje za prenos okužb manjši. Predlagajo, da se pogoj PCT ukine tam, kjer so ''stiki kratkotrajni,'' in sicer:

- v trgovinah,

- na poštah,

- na bankah,

- v upravnih enotah,

- na bencinskih servisih in podobno.

V gostinskih lokalih pa predlagajo, da se pogoj PCT odpravi za zunanje prostore, kjer se še vedno upošteva omejitev maksimalnega števila gostov, ki so lahko na terasah in vrtovih. V notranjih prostorih pa za zdaj še priporočajo ohranitev pogoja.  

Odprava mask v razredih in prenehanje samotesitranja

Vladi pa stroka predlaga tudi, da se odpravijo maske vsaj v razredih, da jih učenci med poukom ne rabijo nositi. V nadaljevanju pa tudi prenehanje samotestiranja, kajti epidemiološki modeli kažejo, da je pri omikronu težko kaj narediti z maskami v razredu. Pediatri sporočajo, da je omikron vendarle blažja bolezen, da ne povzroča najhujših sistemskih vnetij, je v Odmevih TV Slovenija povedal dr. Alojz Ihan.

''Virus bo postopoma postal del našega življenja in upamo, da v prihodnosti ne bo nič hujši kot navadna gripa,'' je še povedal Poklukar, pri tem pa poudaril, da ga bodo strokovnjaki še naprej budno spremljali. Čeprav bo virus še vedno med nami, bomo lahko počasi zaživeli kar se da normalno, saj se je po besedah Poklukarja pomembna sprememba zgodila ob različici omikron. 

Stanje bi se lahko normaliziralo nekje v sredini marca

Oglasil se je tudi predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel je dejal, da je optimističen, tako kot je bil decembra 2020, ko je v Slovenijo prišlo cepivo proti covidu-19. Imunost, ki jo dosegamo v Sloveniji ni perfektna, je pa dobra, je ocenil ter pojasnil, da je sprejemov na oddelkih za intenzivno nego ni toliko kot jih je bilo v predhodnih valovih covida-19. Poudaril je še, da presežne umrljivosti pri različici omikron ne zaznavajo.

Bodo karanteno po 18. februarju ukinili?

Po besedah Fafangla karantena ni več smiselna oz. nima več želenega učinka, zato predlagajo, da se jo ukine. Vendar pa še vedno priporočajo, da vsi, ki so bolni, ostanejo na zdravljenju doma, tisti, ki so bili v testnem stiku z okuženim, naj se ravnajo po znanih higienskih ukrepih. Če je bil nekdo v gospodinjstvu v tesnem stiku, potem epidemiologi čim bolj pogosto testiranje priporočajo za celotno gospodinjstvo.

Ob tem je Poklukar dodal, da bo vlada skušala odloke spremeniti tako, da od 18. februarja karanten ne bo več.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del