Quantcast
Radio1_v_zivo


Danes med 10. in 16. uro TEGA ne boste mogli dobiti - po vsej državi bodo delavci v teh dejavnostih stavkali
Izredna novica | 16. 2. 2022 6:26
Danes bo potekala stavka v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva - v tem času ne bo mogoče dobiti potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT
Ključne besede:     stavka    lekarna    Slovenija    zdravstvo    ura    pct    zdravila
Foto: Anže Petkovšek

Ker pogajanja z vlado niso bila uspešna, bo stavka v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva danes, v sredo vplivala tudi na vsakodnevno življenje.

Lekarne po Sloveniji se bodo za določen čas zaprle oz. bodo delovale po posebnem režimu. Med 10. in 16. uro bodo odprte le dežurne enote lekarn, ki bodo izdajale le določena zdravila, ostalih pripravkov pa ne.

V tem času ne bo mogoče dobiti potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT. V zdravstvu bodo lahko odpovedane nenujne storitve, v UKC Ljubljana pa napovedanih obravnav ne odpovedujejo. Delo v vseh socialnovarstvenih zavodih bo potekalo kot na dan nedelje, opustili bodo nenujne storitve, kot so posteljne kopeli in delovna terapija.

V času stavke bodo lekarne delovale po nedeljskem režimu, kar pomeni, da bo izdaja zdravil potekala izključno na dežurnem okencu, v njih pa bodo farmacevti izdajali le:

- zdravila, predpisana na recept istega dne,

- zdravila, predpisana na recept z oznako nujno,

- zdravila brez recepta proti vročini in bolečinam (pri slednjih se bo izdala le ena škatlica posameznega zdravila).

Drugi izdelki oz. pripravki ter potrdila o izpolnjevanju pogoja PCT se ne bodo izdajali, sporočajo iz sindikata farmacevtov in dodajajo, da minimum delovnega procesa določa drugi odstavek 52. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti.

V izjavi za javnost so še sporočili, da bo stavka potekala tudi v enotah Lekarne Ljubljana. V 11 enotah bodo zagotovili izvajanje nujnih lekarniških storitev, med njimi sta lekarni pri ljubljanski polikliniki in pri Zdravstvenemu domu Grosuplje ter lekarne Črnuče, Vič, Bežigrajski dvor, Idrija, Cerknica, Logatec, Vrhnika, Ivančna Gorica in Medvode.

Zakaj bo potekala stavka?

''Lekarniška dejavnost je življenjskega pomena za vse prebivalce Slovenije. Slovenija vstopa v tretje leto pandemije in v vsem tem času lekarne niso zmanjševale obsega svojih storitev, v lekarnah ni nikoli nerazumno dolgih čakalnih vrst, za vstop v lekarno ni nihče nikoli potreboval pogoja PCT, nobena lekarna v Sloveniji zaradi covida-19 še ni zaprla svojih vrat. Farmacevti svoje delo opravljajo predano in odgovorno, pa vendar so pri plačilu za opravljeno delo obravnavani kot drugorazredni zaposleni v javnem sektorju,'' so še zapisali v poročilu za javnost na sindikatu farmacevtov Slovenije.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del