Quantcast
Radio1_v_zivo


ŠKANDAL: Bo olimpijska favoritinja ostala brez zlate medalje?! Odkrili, kaj je storila pred nastopom
Zanimivo | 10. 2. 2022 7:04
15-letnica je bila v Pekingu pozitivna na prepovedano zdravilo za srce, kar poveča vzdržljivost
Ključne besede:     Kamila Valijeva    doping    zdravilo    medalja    zlato    Rusija    drsalka    poživitev    prepoved    kazen
Pozitiven test bi lahko Ruse stal ekipnega zlata in ogrozil tudi nastop Valijeve na posamični tekmi v torek

Kamila Valijeva je 15-letna umetnostna drsalka iz Rusije, je s svojo izjemno predstavo Ruse popeljala do ekipnega zlata, a je bila pred olimpijskimi igrami v Pekingu pozitivna na prepovedano zdravilo za srce

Jemala naj bi zdravila trimetazidin, metaboličnega sredstva, ki se predpisuje za zdravljenje angine in vrtoglavice. Svetovna protidopinška agencija ga je prepovedala, ker lahko poveča učinkovitost pretoka krvi in prispeva k vzdržljivosti.

Postala je prva ženska, ki ji je na olimpijskih igrah uspel skok s štirikratnim obratom (v zraku se drsalec štirikrat zavrti). Uspela pa sta ji kar dva štirikratna obrata. Drugouvrščeno Japonko Kaori Sakamoto je v prostem programu prehitela za kar 30 točk, čeprav je ob koncu nastopa ob tretjem poskusu skoka s štirikratnim obratom padla.Po poročanju medijev bi lahko pozitiven test Ruse stal ekipnega zlata in ogrozil nastop Valijeve na posamični tekmi v torek. Vzorec je bil oddan, preden je Valijeva prejšnji mesec zmagala na evropskem prvenstvu.

Zdaj je znano, zakaj so pri podelitvi medalj v ekipnem tekmovanju zamujali - vzrok je ''skrivnostni'' test.

Rusi so že imeli dopinški škandal na igrah v Sočiju leta 2014, zato zdaj v Pekingu nastopajo pod zastavo Ruskega olimpijskega komiteja in so osvojili zlato medaljo v ekipni konkurenci. Drugo mesto je pripadlo ZDA, tretje pa Japonski.

Vendar so slovesno podelitev medalj takrat še brez prave obrazložitve umaknili z dnevnega reda. Če bi Ruse diskvalificirali, bi bronasto medaljo lahko osvojili Kanadčani.Mark Adams, tiskovni predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja je v sredo kot vzrok za zamudo pri podelitvi medalj navedel ''pravno posvetovanje'' z vodilnim organom tega športa, Mednarodno drsalno zvezo.

''Vpleteni so športniki, ki so osvojili medalje,'' je takrat dejal, več podrobnosti pa ni navedel, kar je še povečalo ugibanja in sume o razlogih za prestavitev podelitve medalj.

Trenerka ruskih umetnostnih drsalcev Tatjana Tarasova je zanikala vsa namigovanja o uporabi nedovoljenih sredstev med ruskimi športniki in dejala, da so vsi ''čisti''.

Ruski drsalec v zapor do 7 let? Informacije so lažne!

Nekateri mediji so se nato dokopali celo do informacij, da naj bi pri enem izmed Rusov odkrili marihuano, zaradi česar mu ni grozil zgolj odvzem medalje, temveč po strogih kitajskih zakonih celo zapor do 7 let. A so se na koncu informacije izkazale za lažne, saj je do celotnega zapleta s podelitvijo prišlo zaradi pozitivnega testa Valijeve.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del