Quantcast
Radio1_v_zivo


V Denis Avdić Showu iskreno o tem, kako pomagati otroku, ki ga sošolci izločijo iz družbe?
Denis Avdić Show | 3. 2. 2022 11:39
Denis, Jana in Miha so se dotaknili zelo pereče, aktualne teme - odnosov v šoli
Ključne besede:     denis    avdić    show    jana    morelj    miha    deželak    damjan    murko    aleksander    zadel    klinični    psiholog    otroci    šola
Ekipa je gostila dr. Aleksandra Zadela

Denis Avdić, Jana Morelj in Miha Deželak so se danes zjutraj ukvarjali z vedno aktualno temo – odnosi med otroci v šolah.

»Dogaja se, da se nekateri otroci odločijo, da sošolca ali sošolko izključijo iz družbe, ali pa da ne bodo njihovi prijatelji. Gredo celo tako daleč, da tudi ostalim sošolcem ne dovolijo, da bi se družili z njim ali z njo,« je dejal Denis Avdić in v eter izpostavil zgodbo mamice Sonje, ki se sooča s tovrstnimi težavami zaradi hčerke, ki ima celebralno paralizo.

»Njena sošolka, ki je očitno dominantna v razredu, se je odločila, da ostali ne bodo njeni prijatelji. Tudi tisti, ki bi bili, si ne upajo, ker se ji nočejo zamerit. To dekle je samo, nihče ji ne pomaga, je ne povabi na rojstni dan. Pa še ta sošolka ki jo je, se je nato opravičila nasilnici, češ da jo je mama prislila v to. Na kakšen način lahko ukrepamo starši?« je Avdić vprašal gosta, specialista klinične psihologije, dr. Aleksandra Zadela.»Otroka je treba najprej sprejet v svoji stiski, brez rešitve. Prva napaka, ki jo naredimo je, da imamo takoj na razpolago deset rešitev. Otrok je v stiski še bolj, saj misli, da nič ne ve, starš pa ve vse. Najbolje, kar lahko starši naredimo je, da ga stisnemo v objem, naj mu bo hudo v varnem okolju. Ker če bomo mi takoj začeli reševati težave, otrok ne more narediti tega, kar mi od njega zahtevamo. Imam empatijo do otrok v stiski. Ampak če ti hočeš odrasti v zrelo, odgovorno, zdravo, samostojno osebo, moraš doživeti določeno število stisk v življenju. V določenem obdobju smo tudi mi imeli stiske in tudi zdaj jih imamo, kot odrasli. In kam se zatečemo? Nikamor, to je del življenja. Zagotoviti varno okolje, da ne pride do fizičnega in psihičnega nasilja, je ena stvar. Kako pa se otroci družijo med sabo, se obiskujejo, kam grejo na rojstni dan, to je organska stvar, ki raste med otroci,« je dejal dr. Zadel.

Poleg njega so za mnenje o povprašali tudi nekdanjega ravnatelja OŠ Prule Dušana Merca in ravnateljico OŠ Danile Kumar, Mojco Mihelič.

Mamica Sonja o hčerki, ki so jo sošolke izločile iz družbeRavnateljica OŠ Danile Kumar, Mojca Mihelič o tem, zakaj prihaja do tega, da otroka izključijoZ otroci v težavah se je soočil tudi nekdanji ravnatelj OŠ Prule, Dušan Merc© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del