Quantcast
Radio1_v_zivo


Videti je čisto običajno dekle, a ima veliko težavo! Nečesa na sebi se je tako sramovala, da ni upala iz hiše
Zanimivo | 5. 2. 2022 5:03
25-letnica ima težave z aknami in mozolji, a se ne skriva več - ven gre tudi brez ličil
Ključne besede:     akne    obraz    težave    mozolji    zdravljenje    skrivanje    samozavest
25-letna Kara se je nekoč tako obremenjevala s kožo, da ni upala ven iz hiše - danes se mozoljev ne sramuje več

25-letni Kari Eden so se mozolji in akne prvič pojavile pred sedmimi leti, ko je pri 18-ih letih nehala jemati kontracepcijske tablete. Takrat so se ji po obrazu in hrbtu pojavile velike boleče akne in mozolji. Problematična koža je tako načela njeno samozavest, da si ni upala več iz hiše, prav tako pa se ni več želela družiti s prijatelji - to jo je spravljalo v depresijo. 

Najhuje je bilo poleti, saj je morala zamenjati večino svojih oblek, saj ni želela kazati golega hrbta, ker je imela preveč mozoljev. Preden je zapustila dom, pa si je vedno nanesla velike količine pudra in ličil, kar je njeno kožo le še bolj obremenilo ter poslabšalo. Odločila se je, da obišče dermatologa, ki ji je predlagal, da začne znova jemati kontracepcijske tablete. S tem bi se njena koža sčasoma izboljšala, a je to zavrnila, saj je bilo njeno počutje zaradi jemanja kontracepcijskih tablet zelo slabo. Začela je jemati antibiotike, a se je njena koža le še bolj poslabšala, zato so zdravljenje s tem takoj prekinili. Šla je skozi različne aktualne tretmaje, ki naj bi pozdravili problematično kožo, a ji nobeden od teh ni pomagal. 

''Počutila sem se, kot da sem brezupen primer, ki mu nihče ne more pomagati. Vse se je zdelo tako nemogoče. Stvari, ki so mi jih predpisali zdravniki, bi morale delovati, pri meni pa žal niso,'' pove Kara, ki več ni vedela, kaj storiti, saj pred 18-im letom ni nikoli imela težav s kožo. Z leti pa je počasi začela razumeti, da ji skrivanje ne prinese nič drugega kot to da je še bolj depresivna. Dovolj je imela bežanja in sprenevedanja, zato je začela ven hoditi tudi brez ličil oz. pudra. 

Tako pa je nekega dne po brskanju na Instagramu zasledila objave ljudi, ki imajo podobne težave s kožo kot ona. Videla je, kakšna naravna zdravila uporabljajo in si rekla, da bo poskusila.

''Gledala sem na Instagramu fotografije vseh teh ljudi, ki imajo grozljivo kožo in se je ne sramujejo. Zdeli so se mi tako pogumni in svobodni, tudi sama sem želela biti taka! Nato sem si rekla: Če zmorejo oni, zmorem tudi jaz!''Začela je dokumentirati svoje življenje s problematično kožo in se fotografirati. S tem je pridobila na samozavesti in zdelo se ji je, kot da končno živi ter se ji ni treba več skrivati.

Čez čas je spremenila tudi prehrano in sicer je iz svojega jedilnika odstranila mlečne izdelke. Videla je, da ji je začelo slediti kar nekaj novih ljudi, ki so bili nad njo navdušeni in so ji čestitali za pogum. 

''Vesela sem, da je moja stran na Instagramu pomagala ljudem, ki imajo podobne težave kot jaz. Zdaj vidim, da nisem sama v temu in si lahko pomagamo - to mi daje samozavest''.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del