Quantcast
Radio1_v_zivo


Logarjeva je napovedala, da bo morda nastala razlika med cepljenimi in necepljenimi - bodo res to uvedli?
KORONAVIRUS | 2. 2. 2022 7:10
Cepljeni bi lahko bili v izolaciji sedem dni, necepljeni pa deset - zaenkrat o tem le razmišljajo
Ključne besede:     cepljeni    necepljeni    razlika    izolacija    karantena    Mateja Logar    sproščanje    omikron    koronavirus
Foto: Pixabay

Vodja strokovne skupine za covid-19, infektologinja Mateja Logar je v izjavi za javnost pojasnila, da je različica omikron drugačna od predhodnih. Po njenih besedah gre pri večini za prehlad, ki poteka z vročino, manj pa so prizadeta pljuča. So pa ljudje, ki imajo kronične bolezni in se jim stanje poslabša do te mere, da morajo v bolnišnico. A ne zaradi prehlada, kot pojasnjuje Logarjeva, temveč zaradi poslabšanja osnovne bolezni.

''Funkcionalno stanje se mu lahko tako poslabša, da ni sposoben poskrbeti zase. Podobno videvamo pri omikronu. Tukaj gre za sladkorne bolnike, bolnike s srčnim popuščanjem, s kronično ledvično boleznijo, s pljučnimi boleznimi,''
je pojasnila Mateja Logar, ki je tudi izrazila upanje, da smo blizu vrha petega vala.

Bodo morali biti necepljeni v daljši izolaciji? 

Logarjeva pa je tudi napovedala, da bo morda nastala razlika v izolaciji covidnih bolnikov glede na cepilni status.

Izolacija se je skrajšala na sedem dni, vključno z brisom. Logarjeva pravi, da se nekateri lahko hitro vrnejo v normalno življenje, nekateri pa ostajajo pozitivni tudi sedmi in osmi dan, zato si skrajševanja izolacij pri tem ne morejo privoščiti. 

Cepljeni naj bi nekoliko prej nehali izločati virus in postali negativni. Priporočila ECDC-ja so deljena na tiste, ki so cepljeni in ki niso cepljeni.

''Pri nas smo se odločili kljub temu za enak princip. Morda se bo pokazala razlika, da bodo tisti, ki so cepljeni, morda že sedmi dan negativni. Tisti, ki niso cepljeni, pa bodo morda ostali deset dni v izolaciji,'' je dejala.

O sproščanju ukrepov se bodo začeli pogovarjati čez 2 tedna

O predlogu sproščanja ukrepov, za kar so se odločile nekatere države v EU-ju, je povedala, da ko se bodo začele razmere umirjati, bo strokovna skupina predlagala drugačno izhodno strategijo, kot je trenutno v veljavi. 

V Združenem kraljestvu in na Danskem je po njenih besedah precepljenost v skupinah, v katerih bi lahko imeli težji potek bolezni, skoraj 100-odstotna. ''Pri nas smo daleč od tega, tako da je zelo težko primerjati te razmere,'' je še pojasnila vodja strokovne skupine za covid-19.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del