Quantcast
Radio1_v_zivo


ZDAJ JE URADNO: Od danes naprej velja NOV PROTOKOL glede TESTIRANJA!
KORONAVIRUS | 1. 2. 2022 7:47
Poklukar pravi, da gre za začasen ukrep, dokler je virus v populaciji tako močno razširjen
Ključne besede:     nov protokol    februar 2022    testiranje    začasen ukrep    HAT test    potrdilo    Poklukar    Slovenija
S 1. februarjem 2022 se torej uvaja slovensko covid potrdilo o HAT testu, ki je pozitiven.

Z današnjim dnem, 1.2.2022, v veljavo stopa nov protokol glede testiranja in kot je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar gre za spremembe, ki bodo omogočile boljše obvladovanje virusa, zaščito zdravstvenega sistema, zaposlenih v sistemu pred izgorelostjo, enostavnejšo dostopnost in smotrnejšo porabo sredstev. 

V 12-ih državah Evropske unije je že uveljavljen sistem testiranja, kjer se za potrjevanje okužb priznava HAT test in ne samo PCR. Od danes naprej pa se bo temu sistemu kot 13 država priključila tudi Slovenija.

S 1. februarjem 2022 se torej uvaja slovensko covid potrdilo o HAT testu, ki je pozitiven. Razlika z evropskim potrdilom je, da slednji začne veljati 11. dan po potrditvi okužbe, slovensko potrdilo pa 7. dan za osebe, ki so izolacijo skrajšale s negativnim HAT testom. Slovensko potrdilo o prebolevnosti bo glede na evropsko uredbo prav tako veljalo 180 dni.

Minister opozarja, da to potrdilo velja samo v Sloveniji in prehajanje meja z njim ni možna. S 1. februarjem se ne spreminja trajanje veljavnosti negativnega HAT testa ali PCR testa, je nadalje pojasnil. Tako še naprej velja, da je veljavnost 48 ur za test PCR in 24 ur za hitri test.

Kako bo od zdaj naprej potekalo testiranje?

Poklukar je dejal, da po novem protokolu vse osebe, tako brez znakov okužbe dihal kot z znaki okužbe dihal, ali osebe s pozitivnim HAT testom za samotestiranje pristopijo pri pooblaščenem izvajalcu k HAT testu.

Če test pokaže pozitivno, gre za potrjeno okužbo in je potrebna izolacija ter upoštevanje vseh predvidenih ukrepov. V tem primeru sledi izdaja slovenskega digitalnega covid potrdila.

Če je test negativen in oseba ne kaže znakov okužbe, se obravnava zaključi ter se šteje, da okužbe ni.

Če je test negativen, oseba pa vendar ima znake okužbe dihal, potem ta ostane doma naslednjih 72 ur v izolaciji. Če po treh dneh teh simptomov ni več, se obravnava z vzroka covida-19 zaključi in se smatra, da je bil test na covid-19 negativen in da covida pri bolniku ni bilo, je pojasnil Poklukar.

V kolikor so simptomi po 72 urah še vedno prisotni, se ponovno opravi HAT test pri pooblaščenem izvajalcu. V primeru ponovnega negativnega testa se šteje, da okužbe ni. Če so simptomi izraziti, pa se predlaga pregled pri zdravniku. V kolikor je test pozitiven, gre za okužbo s covidom-19.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del