Quantcast
Radio1_v_zivo


Nov predlog na mizi, ki marsikateremu zaposlenemu ne bo všeč - to lahko od vas zahteva delodajalec
Uporabna vsebina | 25. 1. 2022 9:01
Kako bo to vplivalo na odnos delodajalcev do svojih zaposlenih?
Ključne besede:     obveznost    cepljenje    delodajalec    zaposleni    cepivo    Nataša Pirc Musar    služba    predlog
Foto: Pixabay

Na mizi je nov predlog, in sicer, če zdravnik medicine dela oceni, da je cepljenje proti covidu-19 za neko delovno mesto potrebno, delodajalec lahko zahteva obvezno cepljenje.

Z današnjim dnem se zaključuje javna razprava glede predloga Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je ministrstvu za zdravje predlagalo, da bolezen covid-19 doda v poglavje, ki opredeljuje cepljenje za zaposlene. Epidemiologi NIJZ tako predlagajo, da bi bilo cepljenje proti covidu-19 uvrščeno med tiste ukrepe, ki so potrebni za varnost na določenem delovnem mestu. 

Na NIJZ na vprašanje, če lahko delodajalec zahteva obvezno cepljenje od svojega zaposlenega pa pravijo, da je to vprašanje za pravno stroko. 

V tem primeru specialist MDPŠ na podlagi izjave o varnosti z oceno tveganja delovnega mesta odloči ali je za določeno delovno mesto potrebno opraviti določeno cepljenje.

Se bodo morali nekateri zaposleni obvezno cepiti?

''Če bo Program cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2022 na podlagi 25. člena Zakona o nalezljivih boleznih v tej obliki sprejet, to pomeni, da bo za zaposlene cepljenje proti COVID-19 potrebno, a le, če bo tako izhajalo iz izjave o varnosti z oceno tveganja delovnih mest,'' je dejala odvetnica Nataša Pirc Musar in dodala, da lahko delodajalec zahteva, da se morajo delavci cepiti, če tako oceni izvajalec medicine dela glede na posamezno delovno mesto in če delodajalec meni, da je to potrebno za varno ter zdravo delovno okolje.

Kdaj je lahko cepljenje obvezno?

Cepljenje za zaposlene je glede na zakon obvezno proti steklini, rumeni mrzlici, trebušnemu tifusu, klopnemu meningoencefalitisu, gripi, tuberkulozi in drugim nalezljivim boleznim, če za to obstajajo določeni epidemiološki razlogi.

''Dokler 22. člen Zakona o nalezljivih boleznih ne bo spremenjen, bo cepljenje zoper COVID-19 lahko obvezno le, če obstajajo določeni epidemiološki razlogi in tako določa program iz 25. člena tega zakona. Če torej epidemioloških razlogov ne bo in/ali tega ne bo določal letni program, cepljenje ne bo obvezno,'' razlaga Nataša Pirc Musar.

Vir: Žurnal24
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del