Quantcast
Radio1_v_zivo


Od jutri naprej bodo veljale NOVE IZJEME - a ne za vse, ampak le za določene ljudi
Slovenija | 18. 1. 2022 6:54
Nove izjeme, ki veljajo od srede tega tedna, ne veljajo za preostale dele družbe, temveč le za navedene sektorje
Ključne besede:     izjeme    novo    šola    zdravstvo    sociala    karantena    ukinitev    omikron    ministrstvo    ukrep
Foto: Pixabay

Omikron se hitro širi, številke pa so iz dneva v dan višje. Posledično se povečuje število odrejenih izolacij in karanten, kar povzroča težave v bolnišnicah, domovih za starejše, šolah, gospodarstvu in storitvah.

Od srede, 19. januarja naprej nove izjeme 

Vlada je na dopisni seji odločala o spremembi pravil pri odrejanju karanten. Od srede (jutri naprej) bodo po besedah ministra Janeza Poklukarja določene nove izjeme pri odhodu v karanteno ob tveganem stiku z okuženim.

V karanteno ne bo treba:

- zaposlenim v zdravstvu

- zaposlenim v sociali

- zaposlenim v vzgoji in izobraževanju

- učenci, dijaki in študenti, ki so v stiku z okuženim pri pouku

Se pa morajo vsi ti, ki jim ne bo treba v karanteno, vsakodnevno sedem dni testirati s hitrimi antigenskimi testi ali testi za samotestiranje in uporabljati FFP2-masko. Če so v tesnem stiku zunaj delovnega procesa, morajo o tem obvestiti svojega delodajalca in se sedem dni testirati.

Izjema so tudi učenci, dijaki in študentje, ki so v stiku z okuženim pri pouku - testirati se bodo morali sedem dni zapored v šoli s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje.

Zanje ne velja obvezno nošenje maske FFP2, se pa morajo po besedah ministra testirati vsi – cepljeni in necepljeni učenci. V vladnem odloku sicer piše, da se učencem ni treba vsakodnevno testirati, če izpolnjujejo pogoj prebolelosti oz. pogoj prebolelosti v kombinaciji s cepljenjem.

Kdaj gre celoten razred ali skupina v vrtcu v karanteno?

Če se bo okužba v 14 dneh pokazala pri 30 odstotkih učencev. Enako velja tudi za oddelke v vrtcu, le da za predšolske otroke ni samotestiranja.

Nove izjeme, ki veljajo od srede tega tedna, ne veljajo za preostale dele družbe, temveč le za navedene sektorje. Za vse druge veljajo izjeme iz 10. januarja, torej, da karantena ni odrejena visoko tveganim stikom, ki so cepljeni z vsemi odmerki ali pred kratkim preboleli.

Od 10. januarja naprej pa že velja, da so izjeme, ki ob tveganem stiku nimajo odrejene karantene:

- vsi cepljeni s poživitvenim odmerkom

- preboleli, ki so imeli pozitivni izvid PCR-testa pred največ 45 dnevi

- cepljeni prebolevniki
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del